Eklenme: 26 Haz 2021 / Cmt 17:31
A A / 314 Kez Okundu
| |

Yüzmek Yazın En Güzel Sporu

Havaların ısınmasıyla birlikte tatil planları da hız kesmeden devam ediyor. Tatil planlarıyla birlikte kilo hesapları da yapılıyor. Peki, tatilde kilomuzu nasıl yönetebiliriz? Aslında tatilden hiç kilo almadan hatta kilo vererek bile dönebilirsiniz, bu tamamen size bağlı… Kalori hesapları yapmadan yemek, hatta tatilde beslenme konusunda biraz daha esnek olmak istediğinizi biliyorum. Bunun içinse hem daha rahat beslenmek hem de kilonuzu korumak için tatilde yapmanız gereken tek bir şey var; o da egzersiz...
Kalori harcamak, yağ yakmak, yani kilo vermek için yaptığınız aynı zamanda kalp ve damar sağlınızı destekleyen egzersizlere kardiyovasküler egzersiz deniliyor. Bisiklet sürmek, koşmak, ip atlamak kilo vermede etkili kardiyo egzersizlerindendir. Fakat ısınan havalar koşmanıza veya bisiklet sürmenize engel oluyor olabilir, peki spor yaparken aynı anda serinlemek hoşunuza gitmez miydi?
Yüzmek her yaştan kişinin yapabileceği en iyi kardiyovasküler egzersizlerden biri. Uzmanlar yüzmenin kalp kasını güçlendirmeye yardımcı olan bir aerobik egzersiz olduğunu söylüyor. Öte yandan yüzmenin bilinen en önemli faydası zayıflamak ve kilo kaybetmektir. Bu yüzden kalori yakarak, formda kalmak isteyenlere biçilmiş bir kaftandır. Yüzerken vücudun tüm kas ve iskelet yapısı aktif olarak hareket etmektedir. Bu nedenle yüzme sırasında yoğun bir şekilde yağ yakımı olurken, bir yandan da kasların gelişimi sağlanmış olur. Yüzme bütün kas gruplarını eşit bir şekilde çalıştırıp, vücuda esneklik kazandırdığından dolayı eklem ve kemik rahatsızlığı olanlara önerilmektedir.
Yüzme stillerine göre yakılan kalori miktarı da değişmektedir. Örneğin ortalama 60 kilogram olan bir birey 30 dakika boyunca serbest stilde 300-350 kalori, kurbağalama 300 kalori, sırt üstü ise yaklaşık 250 kalori yakabilmektedir. Son olarak kilo ve yüzme süresi ile yakılan kalori miktarını doğru orantılı şekilde artıracağı unutulmamalıdır. Sağlıcakla kalın.
Dyt Gülşen EROĞLU