Bahar yorgunluğu ile nasıl başa çıkılır? İşte yolları

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Bahar yorgunluğu ile nasıl başa çıkılır? İşte yolları
24 Mar 2019 / Paz 22:38
/ 604 Kez Okundu
| |

İş planlarınız aksıyor, diyet programına bir türlü başlayamadınız, halsizlik, çok uyuma isteği, depresif bir ruh hali içerisindesiniz veya spor yapacak gücü kendinizde bulamıyorsunuz... Mevsim geçişinden kaynaklanan bahar yorgunluğuna kapılanlar için Kişisel Gelişim Uzmanı Dr. Turhan Güldaş fiziksel ve ruhsal açıdan yapılması gerekenleri anlattı

Mevsim geçişlerinde dönemsel ruh hallerinin yaşanabildiğini anlatan Kişisel Gelişim Uzmanı Dr. Turhan Güldaş, "Baharın başlamasıyla nem oranı artar. İnsanlar kış aylarında metabolizmanın yavaşlamasının ardından birdenbire bahara adapte olamayabilirler. Baharla birlikte de havadaki elektrik yükü artar. İnsanlar da negatif iyonlarla kendini yorgun hissedebilir. Dalgınlık, huysuzluk, yorgunluk, asabi olma hali, uyuma isteği, hatta hipertansiyon, kalp damar rahatsızlıkları, saçların dökülmesi, ciltlerde kuruluk gibi belirtiler görülebilir. Bu durum birkaç haftadan uzun sürerse bir doktora danışmakta fayda var. Ancak ilk etapta fiziksel ve ruh halinizi değiştirmek için kendi kendinize uygulayabileceğiniz yöntemler de bulunuyor" dedi.

İşte Dr. Turhan Güldaş'ın herkesin uygulayabileceği fiziksel ve davranışsal önerileri: 

UYKU KALİTENİZİ DÜŞÜRMEYİN

Uyku esnasında vücut için tamir ve şarj sistemleri devreye girer. İnsanı yeni güne hazırlayan uyku kalitesi; yatak, yastık seçimi, ortamın havalandırılması, ışıklandırılması gibi durumlara bağlıdır. Uyku 7 saatten az olmamalı. Gerçekten çok yoğun olan insanlar için minimum 6 saat uyku vücudun dinlenmesi açısından büyük önem taşıyor.

SPOR VAZGEÇİLMEZİNİZ OLSUN

Spor fiziksel enerjinizi yükselten bir diğer faktördür. Spor kan dolaşımını artırır ve vücudun her hücresine kanın gitmesine yardımcı olur. İnsanın aldığı besinler kana karışır ve kan aracılığı ile hücrelere ulaştırılır. Bu iletim sonunda insan gün içerisinde enerji elde eder. Spor yapmak endorfin salgılamasına da yardımcı olur. Spor yapmak enerjik olmak için en verimli yöntemlerden birisidir. Abartılmadan doğru şekilde yapılan spor, insanı yormaz; aksine enerjisini yükseltir.

SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENİN

Meyve ve sebze ağırlıklı beslenmenin proteinler ile desteklenmesi insana enerji sağlar. Fast food türünde kalitesiz karbonhidrat ve şeker içeren besinlerden uzak durun. Fiziksel enerjiyi yükseltmek için de vitaminler ve takviyeler almak da faydalıdır. Özellikle bu dönemlerde C ve B vitaminleri çok önemli. Bol bol su içmeyi de ihmal etmeyin. Ayrıca sigara ve alkol gibi zararlı maddelerden de uzak durmak gerekir. Bunlar metabolizmayı zayıflatır, vücudun enerjisini düşürür, kalitesiz yaşam, yorgunluklar, ağrı ve mutsuzluk hali yaratır. Zararlı alışkanlıklardan uzak durmak, açık havada dolaşmak, kapalı alanları havalandırmak insanın enerjik olmasına yardımcı olur. 

KÜÇÜK MOLALAR VERİN

Düşük enerjiden yakınanlar için gün içerisinde verilen küçük molalar, siesta da oldukça verimli bir uygulama olabilir. Ofiste çalışan ve enerjisi düşenler için 10-15 dakikalık bir siesta güne enerjik bir şekilde devam etmeyi sağlar. Kısa sürede yüksek etkili bir siesta yapmanın yöntemi uzanıp ayakların altına bir minder koyarak doksan derecelik pozisyonda uzanmaktır. Ayakların bu duruşu sayesinde beyne kan gitmesi sağlanır. Bu pozisyonda 10 ila 30 dakika arasında dinlenmek enerji sağlar. Beynin birkaç saniyeliğine bile kapanıp açılması insana 5-6 saatlik bir uykudan yeni uyanmış enerjisi verir. 

ERTELEDİĞİNİZ İŞLERLE ENERJİNİZİ DÜŞÜRMEYİN

Ertelemek insanların enerjisini alır. Ertelemek arkanızda dağların birikmesine yol açar. Bir şeyi ertelemek onu yok etmez. Yapılması ertelenen her şey arka planda varlığını rahatsız edici bir şekilde sürdürmeye devam eder. Ertelemekten vazgeçip yapmak için bir adım atılmazsa biriken işler kişinin yaşam enerjisinden çalmaya başlar. Cep telefonlarında çalıştırılan ama kapatılmayan uygulamalar cep telefonlarının şarjını bitirir. Ertelenen işler de bu şekilde insanların enerjisini bitirir. İnsanlar bazen sırf enerjileri olmadığı için erteleyebilirler. Bunun temelinde önceden ertelenen ve insanı yoran işler vardır. 

MANTRALARIN GÜCÜNDEN YARARLANIN

Motivasyonun en önemli faktörlerinden birisi de mantradır. İçsel konuşmalar gün içerisinde motive olmayı sağlar. "Bugün enerjim yerinde, bugün kendimi çok enerjik hissediyorum" gibi küçük cümleler ile motive olmak mümkündür. Her durum için farklı mantralar seçilebilir ve insan bu yöntemle her an motivasyonunu yüksek tutabilir.

MEDİTASYON YAPIN

Motivasyon için meditasyon olmazsa olmazdır. Meditasyon her sağlıklı ve başarılı olmak isteyen insanın uygulaması gereken bir yöntemdir. Sabah ve akşam yaklaşık olarak 10-15 dakikalık iki tane büyük seans ve gün içerisinde yapılan küçük seanslar ile insan kendini motive edebilir. Meditasyon enerjik bir şekilde güne başlamayı ya da devam etmeyi sağlar. Uyumadan önce yapılan meditasyon ise yarın yeni bir güne başlamamızı ve beynimizdeki çöpleri temizlememizi sağlar. Enerjinizi tazelemek için meditasyon yapın.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.