Sağlık Bakanlığı, anne ve yenidoğan sağlığını korumak amacıyla tetanos-difteri (Td) aşısının her gebelik döneminde, aselüler boğmaca aşısı bileşeni de içeren 'tetanos-difteri-aselüler boğmaca (Tdab) aşısı' şeklinde uygulanacağını duyurdu. Yeni uygulama, 2 Nisan itibarıyla başlayacak.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, boğmacanın hava yoluyla kolayca bulaşan ve özellikle bebeklerde ani nefes durması, zatürre, havale ve beyin hasarı gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen tehlikeli bir hastalık olduğu vurgulandı. Boğmacaya karşı en etkili koruma yönteminin aşı olduğu belirtilerek, bebeklik döneminde karma aşı kapsamında boğmaca aşısının yapıldığı hatırlatıldı.
Bebeklerin ilk doz aşıyı 2. ayda aldığı, ancak boğmacaya karşı yeterli bağışıklığın 5. ayda geliştiği ifade edilirken, yenidoğanı korumak için anneden geçen antikor seviyesini artırmanın önemli olduğu belirtildi. Bu kapsamda, gebelik döneminde yapılan boğmaca aşısının etkili bir yöntem olduğu ve birçok ülkede aşılama programına dahil edildiği bildirildi.
Türkiye’de de yenidoğan boğmaca vakalarında artış gözlemlendiğine dikkat çekilen açıklamada, 2 Nisan itibarıyla her gebelikte Td aşısının Tdab aşısı olarak uygulanacağı ifade edildi. Bu aşı, Genişletilmiş Bağışıklama Programı (GBP) kapsamında olup, Aile Sağlığı Merkezleri başta olmak üzere aşı uygulaması yapılan tüm sağlık kurumlarında ücretsiz olarak sunulacak.