Covid-19 Aşıları Tehlikeli mi? Yeni Bulgular Korkuttu!

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Covid-19 Aşıları Tehlikeli mi? Yeni Bulgular Korkuttu!
#Sağlık | Haber Merkezi
21 Şub 2024 / Çar 00:03
/ 4.888 Kez Okundu
| |

Dikkat çekici bir araştırma, mRNA Covid-19 aşılarının nadir de olsa bazı yeni hastalıkları tetikleyebileceği ortaya çıktı. Aşıların riskleri ve faydaları hakkında daha fazla bilgi edinin.

2019'da ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkileyen Covid-19 salgınına karşı geliştirilen mRNA bazlı aşılar, hayat kurtarırken aynı zamanda bazı riskleri de beraberinde getiriyor. 99 milyondan fazla insanın verilerini inceleyen bilim insanları, Pfizer/BioNTech, Moderna ve AstraZeneca aşılarının Guillain-Barre sendromu, miyokardit ve tromboz gibi hastalıkların riskini artırdığını keşfetti.

RİSK NADİR AMA VAR
Her ne kadar riskler çok nadir olsa da, bu bulgular milyonlarca kişiye aşı yapıldıktan sonra ortaya çıkan ilk büyük çaplı araştırmadan geliyor. Araştırmacılar, aşıların faydalarının risklerinden çok daha fazla olduğunu, ancak bilinçli bir şekilde karar verilmesi için bu risklerin de bilinmesi gerektiğini vurguladı.
BAZI BULGULAR

mRNA aşıları Guillain-Barre sendromu riskini iki katına çıkarıyor.
Miyokardit riski üç kat artıyor, en çok genç erkeklerde görülüyor.
Tromboz riski de artıyor, ancak bu risk diğer risklere göre daha düşük.
ARAŞTIRMACILARIN GÖRÜŞÜ
Yale New Haven Hastanesi Sonuç Araştırma ve Değerlendirme Merkezi direktörü ve çalışmanın baş araştırmacılarından Dr. Harlan Krumholz, "Her ikisi de doğru olabilir. Milyonlarca hayat kurtarabilirler ve olumsuz etkilenen az sayıda insan olabilir" dedi.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.