Gıda testlerinde büyük tehlike

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Gıda testlerinde büyük tehlike
01 Oca 2018 / Pzt 18:57
/ 900 Kez Okundu
| |

Özellikle son yıllarda gelir düzeyi yüksek kesimin yaptırdığı "besin duyarlılığı" veya "gıda hassasiyeti" için yaptırdığı testler için vatandaşların kandırılıp kazanç sağlandığı iddia edildi.

' Gıda intoleransı' testleri, son yıllarda 'besin duyarlılığı' veya 'gıda hassasiyeti' başlıklarıyla özellikle gelir düzeyi yüksek kesimlerde adeta moda haline geldi. İstanbul'un kalbur üstü semtlerinde test yaptığını söyleyen merkez ve firma sayısı her geçen gün artarken, çoğu zaman 2-3 cc kan alınarak antikor ölçümü üzerinden gerçekleştirilen bu testlerin maliyeti bin liradan başlayıp 2 bin liraya kadar çıkabiliyor. Uzmanlar ise gıda intoleransı testlerinin alerji testleriyle karıştırıldığını belirtirken, vatandaşların kandırılıp kazanç sağlandığı görüşünde.

Mevcut tabloyu Milliyet'ten Mert İnan'a değerlendiren gastroenteroloji uzmanı Dr. Atilla Bektaş, bu testler nedeniyle sağlıklı yaşam için şart olan maya, soğan, sarımsak, domates, maydanoz, tere, roka, fındık, ceviz, balık, yoğurt, peynir, zeytin, tereyağı, kahve, çay gibi gıda ürünlerin sakıncalı olarak gösterildiğini söyledi.

SORUN KATKI MADDESİ

Bektaş'ın görüşleri şöyle: "Bu gıdaların yasaklanması beslenme bozukluğu ve hastalıklara davetiye çıkartıyor. Gıda intolerans testlerinde belirteç olarak kullanılan IgG temelli testler, çoğu zaman herhangi bir intolerans durumu olmadığı halde de yüksek sonuç verebiliyor. Firmalar, söz konusu testlerin İngiltere'deki Allergy UK tarafından onayladığını iddia ederler, ancak Alerji UK İngiltere'de hayır kurumudur. Bilimsel bir otorite değildir. Bu testler doktor bile olmayan alternatif tıpçılar tarafından suistimal ediliyor.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.