Yaz aylarında deniz, havuz ve güneş ışınlarına bağlı olarak gelişen göz enfeksiyonlarına karşı almanız gereken önlemleri öğrenin. Göz sağlığınızı korumak için bu tavsiyelere dikkat edin.
YAZIN GÖZ ENFEKSİYONLARINA DİKKAT!
Yaz tatili, deniz, havuz ve güneşle iç içe geçen keyifli zamanlar sunsa da göz sağlığı açısından bazı riskleri de beraberinde getirir. Tatilde hijyen kurallarına dikkat edilse bile çeşitli faktörler göz enfeksiyonlarına zemin hazırlayabilir. Yazın gözlerinizi korumak için bazı önemli kurallara dikkat etmeniz gerekir.
YAZ AYLARINDA GÖZ ENFEKSİYONU NEDEN ARTAR?
Deniz, kum, güneş ve özellikle havuzlar göz enfeksiyonlarının en sık karşılaşıldığı yerlerdir. Havuzlarda kullanılan klor, suyu dezenfekte etse de yanlış oranda kullanıldığında gözde ciddi tahrişlere ve enfeksiyonlara yol açabilir. Klorun gözde kızarıklık, yanma ve batma gibi şikâyetlere neden olması sık rastlanan durumlardandır.
ALERJİ SADECE BAHAR MEVSİMİNE AİT DEĞİLDİR
Baharın bitmesiyle alerjik göz rahatsızlıklarının sona erdiği düşünülse de, yaz aylarında da göz alerjisi ve iritasyon gibi sorunlar sıklıkla yaşanabilir. Tatil sürecinde deniz, kum ve güneşle sürekli temas halinde olan gözler, bu durumdan olumsuz etkilenebilir.
GÜNEŞ KREMİNİ GÖZ ÇEVRESİNE NASIL SÜRMELİSİNİZ?
Güneş kremi kullanımı yaz aylarında artar; ancak yüz bölgesine uygularken göz sağlığına dikkat etmek gerekir. Göz çevresi için özel olarak üretilmiş non-alerjik kremler tercih edilmeli, sprey formundaki ürünlerden uzak durulmalıdır. Krem gözle temas ederse hemen bol su ile yıkanmalıdır.
HAVUZA GÖZLÜKSÜZ GİRMEYİN
Havuzlarda hijyen şartları iyi sağlansa bile gözle suyun direkt teması risk oluşturur. Bu nedenle yüzücü gözlüğü kullanmak, göz enfeksiyonlarına karşı alınabilecek en önemli önlemlerden biridir. Gözlerin korunması, görme kaybı gibi ciddi sağlık sorunlarının önüne geçebilir.
LENSLERİNİZE YAZIN GÜVENMEYİN
Tatilde kontakt lens kullanımı pratik olsa da, klor, tuz ve kum gibi dış etkenler lenslerin hijyenini bozar. Lensle havuza ya da denize girilmemeli, mutlaka koruyucu gözlük takılmalıdır. Gözde yabancı bir cisim hissedildiğinde lens çıkarılmalı ve göz bol suyla yıkanmalıdır.
SİMSİYAH GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ HER ZAMAN DOĞRU SEÇİM DEĞİL
Güneş ışınlarının göze doğrudan teması uzun vadede kalıcı hasarlara neden olabilir. güneş gözlüğü seçiminde, cam rengine değil ultraviyole (UV) koruma özelliğine odaklanmak gerekir. Koyu camlar kontrastı arttırdığı için kaliteli değilse zarar verebilir.
KLİMA KULLANIMINA DİKKAT!
Klimalı ortamlarda uzun süre kalmak, göz kuruluğuna ve enfeksiyona neden olabilir. Klimadan çıkan havanın direkt göze temas etmemesi ve klima filtrelerinin düzenli temizlenmesi önemlidir.