Harvard'dan Uyarı: Tereyağının Beklenmedik Yan Etkileri!

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Harvard
#Sağlık | Haber Merkezi
25 Kas 2024 / Pzt 20:02
1 dk okuma / 175 Kez Okundu
| | |

Tereyağının besin değerleri ve sağlığa etkileri nelerdir? Uzmanların uyarılarıyla aşırı tüketimin zararlarına dikkat edin.

TEREYAĞI: FAYDALARI VE RİSKLERİ
Tereyağı, içeriğinde bulunan kalsiyum, fosfor, magnezyum, selenyum ve çeşitli vitaminlerle bağışıklık sistemini güçlendiren bir besindir. Özellikle antioksidan bileşenler sayesinde vücudu enfeksiyonlara karşı korur ve mevsimsel hastalık riskini azaltır. Ancak bilinçsizce tüketildiğinde, faydadan çok zarar getirebilir.

AŞIRI TÜKETİMİN RİSKLERİ
Harvard Üniversitesi’nin yaptığı araştırmalara göre, tereyağı tüketiminin %5 oranında azaltılması, erken ölüm riskini düşürebilir. Tereyağında bulunan doymuş yağlar, kandaki kolesterol seviyesini artırabilir, atardamarlarda plak oluşumuna neden olabilir ve bu durum kalp krizi ile felç riskini artırabilir.

TEREYAĞININ SAĞLIĞA ETKİLERİ

  • Eklem sağlığı: Tereyağı, artrit ve kireçlenme gibi rahatsızlıkları önlemede yardımcı olabilir.
  • Diş sağlığı: Diş çürümelerini önleyici etkileri olduğu bilinmektedir.
  • Bağırsak sağlığı: İçeriğindeki kısa ve orta zincirli yağ asitleri, bağırsaklardaki zararlı mikroorganizmalarla savaşabilir.

UZMANLAR NE ÖNERİYOR?
İsveçli ve Alman araştırmacılar, kalp ve damar sağlığını korumak için tereyağı yerine zeytinyağı gibi bitkisel yağların tercih edilmesi gerektiğini savunuyor. Ayrıca uzmanlar, günlük tüketimin 100 gramı aşmaması gerektiğini belirtiyor. Kolesterol seviyesi yüksek olan bireyler ise tereyağı tüketimini daha da sınırlamalıdır.

TEREYAĞI TÜKETİMİNİ DENGELEMEK MÜMKÜN MÜ?
University College London’dan Pascal Meier ve ABD'li kardiyolog Rita Redberg, günlük 22 dakikalık bir yürüyüşün, tereyağının olası zararlarını azaltabileceğini savunuyor.

 

GÜNDEM DE NE VAR ?
Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.