Profesörden uyarı: “Yanlış el yıkama hastalıklara davetiye çıkarıyor”

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Profesörden uyarı:  “Yanlış el yıkama hastalıklara davetiye çıkarıyor”
#Sağlık | İHA
16 Oca 2023 / Pzt 15:53
/ 32 Kez Okundu
| |

İnsanların ellerini yıkarken sıklıkla hata yaptığını belirten Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, “Birçok kişi ellerini suya tutmanın ya da sabunlu suda birkaç saniye tutmanın yeterli olduğunu düşünmektedir. Hâlbuki doğru şekilde el yıkamanın olması için su ve sabunla el yıkamanın 20 saniyeden az sürmemesi gerekmektedir” dedi.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, Dünya Hijyen Günü’ne özel açıklamalarda bulundu.

"Elleri sık yıkamak enfeksiyonları önlemede en etkili yöntem"
Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, "El hijyeni, Covid-19 virüsü de dâhil olmak üzere, birçok mikroorganizmanın yayılmasını azaltmak ve enfeksiyonları önlemek için yapabileceğiniz en etkili eylemlerden biridir ve el yıkamak hayat kurtarıcıdır. Elleri sık, düzenli ve uygun şekilde yıkamak enfeksiyonları önlemede en etkili, en ucuz ve en basit yöntemdir” diye konuştu.

El yıkama 20 saniyeden az sürmemeli
İnsanların ellerini yıkarken sıklıkla hata yaptığının altını çizen Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, “Birçok kişi ellerini suya tutmanın ya da sabunlu suda birkaç saniye tutmanın yeterli olduğunu düşünmektedir. Hâlbuki el yıkamanın doğru olması için su ve sabunla el yıkamanın 20 saniyeden az sürmemesi gerekmektedir. Ayrıca parmak araları, parmak uçları, el sırtın ve el bilekleri ovalanarak temizlenmelidir, eldeki yüzüklerin de çıkarılmaması unutulmamalıdır. Yıkamanın sonunda, musluklara veya kapı kollarına dokunmamalı, ellerin kirli yüzeylere temas etmemesi için bir mendil veya dirseğin ucu kullanılmalıdır. El yıkamayı içselleştirmeli ve kültürümüzün bir parçası haline getirmeliyiz” şeklinde konuştu.





Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yasal Bilgilendirme
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.