Sık sık sağlık raporu alan işçi hangi durumlarda işten çıkarılabilir? İşverenin rapor süresi ve iş yeri düzenine etkisine göre nasıl bir yol izlemesi gerekir?
ÇOK RAPOR KULLANAN İŞÇİ İŞTEN ATILABİLİR Mİ?
İş en çok tartışılan konulardan biri olan çok sık rapor kullanımı, belirli şartlar sağlandığında işten çıkarma gerekçesi sayılabiliyor. Ancak işverenin bu hakkı kullanabilmesi için ihbar süresi + 6 haftalık devamsızlık süresinin aşılmış olması ya da iş yerindeki düzenin bozulduğunun ispatlanması gerekiyor.
İHBAR SÜRESİNE GÖRE DEĞERLENDİRME
İşçinin iş yerindeki kıdemine göre ihbar süresi değişiyor.
- 6 aydan az çalışan: 2 hafta
- 6 ay - 1,5 yıl: 4 hafta
- 1,5 - 3 yıl: 6 hafta
- 3 yıldan fazla çalışan: 8 hafta
Bu sürelerin üzerine 6 hafta eklenerek toplam devamsızlık süresi belirleniyor. Örneğin, 3 yıldan fazla çalışan bir işçi 98 gün rapor kullanmışsa, işveren bu işçiyi savunma almadan derhal işten çıkarabilir.
RAPOR SÜRESİ KISA OLSA BİLE İŞTEN ÇIKARILABİLİR Mİ?
Eğer işçi ihbar süresi + 6 haftayı aşmayan şekilde sık sık rapor kullanıyorsa, bu durum yine de işverene fesih hakkı tanıyabilir. Ancak işverenin, iş yerinde oluşan olumsuzlukları ve düzenin bozulduğunu belgelemesi gerekir. Bu durumda işçi kıdem tazminatına hak kazanır.
makul süre KRİTERİNE DİKKAT
Yargıtay’a göre, sık rapor kullanımına dayanarak işten çıkarma yapılacaksa bu işlemin, son raporun bitiminden itibaren en geç 2 ay içinde yapılması gerekir. Aksi halde makul süre aşılmış sayılır ve fesih geçersiz olabilir.
İŞE İADE DAVASI AÇILABİLİR Mİ?
İşçi en az 6 aydır aynı iş yerinde çalışıyorsa ve iş yerinde 30’dan fazla işçi varsa, bu durumda işe iade davası açabilir. Ancak işverenin, mahkemede işçinin raporları nedeniyle çalışma düzeninin aksadığını ispatlaması beklenir.