Üst solunum yolu enfeksiyonlarında 'ikram ilaç' tehlikesi

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Üst solunum yolu enfeksiyonlarında 'ikram ilaç' tehlikesi
#Sağlık | Haber Merkezi
29 Ara 2023 / Cum 19:45
/ 49 Kez Okundu
| |

Aile hekimleri, burun tıkanıklığı için doktor kontrolü olmadan kullanılan dekonjestan ilaçların kalp krizi gibi ciddi sonuçlara yol açabileceği uyarısında bulundu.

İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Başkanı Dr. Esin Ayfer Çulha Dildök, üst solunum yolu enfeksiyonlarının bu yıl çok ciddi başladığını belirterek, "Bu hastalıkların tedavisi birbirinden farklı olsa da halkımız için bunların hepsi grip ya da soğuk algınlığı. Oysa sezonda influenzasından normal nezleye, soğuk algınlığından Beta streptokok gibi boğaz enfeksiyonlarına, hatta Kovid'e kadar birçok üst solunum yolu enfeksiyonu etkeni var" dedi.

Dr. Dildök, bu dönemlerde en çok yaşadıkları sorunun, ezbere ilaç kullanımı olduğuna işaret ederek, "Tüm soğuk algınlığı semptomlarına iyi geldiği düşünülen ilaçlar maalesef her hastaya uygun olmuyor. Özellikle burun tıkanıklığı temel bir problem olduğu için insanlar bunu bir an önce çözmek istiyor. Bunun için de burun tıkanıklığına iyi geldiğini düşündükleri, başkasının tavsiyesiyle aldıkları ilaçları kullanıyorlar. Hastalarımız bize muayeneye gelince de 'Şunu kullanıp geldim' ya da 'Komşuma iyi gelmiş bundan aldım, bana da ondan yazar mısınız?' şeklinde taleplerde bulunabiliyor" diye konuştu.

Dr. Dildök, burun tıkanıklığı için doktor kontrolü olmadan kullanılan dekonjestan ilaçların, kalp krizi gibi ciddi sonuçlara yol açabileceği konusunda uyardı. Bu ilaçların, kronik hastalıklarda, örneğin epilepsisi olan kişilerde, yaşlı hastalarda kullanılmaması gerektiğini vurgulayan Dr. Dildök, "Bu ilaçların doktor kontrolü dışında kullanımı ilk etapta huysuzluk, ajitasyon, el titremesi, kalp hızının artması gibi semptomlara neden olabildiği gibi kalbi çok zorlayarak ciddi anlamda kalp krizini taklit eden belirtiler göstermesine bile neden olabiliyor" dedi.

Dr. Dildök, bir diğer problemin de soğuk algınlığı semptomları ile alerjik rinit gibi alerji alevlenmesinin karıştırılması olduğuna da vurgu yaptı. Dr. Dildök, "Semptomlar birbirine çok benzediği için alerjiyi önleyici ilaçların (antisaminik) bilinçsiz kullanımı söz konusu oluyor" diye konuştu.

Dr. Dildök, son olarak da maske kullanımı ve grip aşısının önemine değinerek, "Üst solunum yolu enfeksiyonları gerçekten bu yıl çok ciddi başladı. Toplu taşımalarda, okullarda, maske kullanmak gerekiyor. Grip aşısı olmak da çok önem kazanıyor" dedi.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.