AREA'nın Şok Anketi: AK Parti'nin Oyları Dibe Vurdu, Mansur Yavaş Zirvede!

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
AREA
#Siyaset | Haber Merkezi
10 Tem, 2024 / Çar 19:06
2 dk okuma / 913 Kez Okundu
| | |

Erken seçim tartışmaları sürerken, AREA'nın son seçim anketi AK Parti'nin oy oranının yüzde 30'un altına düştüğünü ortaya koydu. Mansur Yavaş ve Fatih Erbakan gibi isimlerin dikkat çektiği ankette, erken seçim talebi de yüksek.

 

AK PARTİ'NİN OY ORANI İLK KEZ YÜZDE 30'UN ALTINDA

Erken seçim tartışmaları kulisleri hareketlendirirken, dikkat çeken yeni bir seçim anketi AREA tarafından yapıldı. Ankette, AK Parti'nin oy oranının ilk kez yüzde 30'un altına düştüğü görülürken, muhalefet cephesinde ise 'Cumhurbaşkanı adayı kim olmalı?' sorusuna verilen yanıtlar gündem oldu. Ankette Mansur Yavaş ve Fatih Erbakan'ın dikkat çeken detayları öne çıktı.

TÜRKİYE'DE ERKEN SEÇİM ÇAĞRILARI

31 Mart'ta yapılan son yerel seçimlerin ardından normal koşullarda Türkiye, 2028 yılına kadar seçimsiz bir döneme girecek. Ancak muhalefetin erken seçim çağrıları şimdiden başladı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 'Geçim yoksa seçim olur' söylemiyle iktidarı sıkıştırmaya çalışırken, AK Parti kurmayları ise 'en erken 2027' yanıtını vermişti. Erken seçim tartışmaları siyaset kulislerinde konuşulmaya devam ederken, AREA'nın yeni seçim anketi önemli veriler sundu.

AREA SON SEÇİM ANKETİ SONUÇLARI

AREA tarafından hazırlanan Türkiye’de Siyasi Durum Araştırması'nda katılımcılara gündeme ilişkin sorular yöneltildi. "Bugün seçim olsa hangi partiye oy verirdiniz?" sorusuna verilen yanıtlar, AK Parti'nin oy oranının ilk kez yüzde 30'un altına düşerek 29'a gerilediğini gösterdi. Geçtiğimiz seçimde yüzde 35,6 oy oranına sahip olan AK Parti, bu düşüşle dikkat çekti. CHP ise yüzde 32,1 ile ilk sırada yer aldı. MHP, oy oranını 0,3 puan artırarak yüzde 10,4'e ulaştı. DEM Parti (Yeşil Sol Parti), oy oranını yüzde 8,8'den 9,6'ya yükseltti. Yİ Parti’nin oy oranı ise 3,6 puan düşerek yüzde 6,1 oldu.

DİĞER PARTİLERİN OY ORANLARI

Zafer Partisi, oy oranını iki katına çıkararak yüzde 5'e yükseldi. Yeniden Refah Partisi (YRP) ise oy oranını 4,3'e çıkararak 1,5 puanlık bir artış gösterdi.

ERKEN SEÇİM TALEBİ

4-7 Temmuz 2024 tarihleri arasında 18 yaş ve üzeri 2.056 kişiyle yapılan anket çalışmasında, "Sizce erken genel seçim olmalı mıdır?" sorusuna katılımcıların yüzde 53,3'ü evet cevabını verdi. Hayır diyenlerin oranı yüzde 41,2 olurken, yüzde 5,5 ise fikir belirtmedi.

CUMHURBAŞKANI ADAYI KİM OLMALI?

Ankette, "Yapılacak ilk cumhurbaşkanlığı seçiminde muhalefetin adayı kim olmalıdır?" sorusu da soruldu. Bu soruya yüzde 25,3 oranıyla Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş birinci yanıt oldu. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu yüzde 19,6 ile ikinci sırada yer aldı. CHP lideri Özgür Özel yüzde 7,8 ile üçüncü sırada bulunurken, YRP Genel Başkanı Fatih Erbakan yüzde 2,1 oranla dördüncü oldu.

ESAD İLE GÖRÜŞME

Suriyeli sığınmacı sorununun çözümü için hükümetin Suriye'deki rejim başkanı Beşşar Esad ile görüşmesi gerektiğini belirtenlerin oranı yüzde 85,4 oldu. Görüşmemesi gerektiğini belirtenlerin oranı yüzde 8,5 iken, yüzde 6,1 fikir belirtmedi.

GÜNDEM DE NE VAR ?
Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.