Bakan Çavuşoğlu: “Tarih rotasını düzeltiyor, Asya yeniden öne çıkıyor”

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
#Siyaset | İHA
10 Kas 2022 / Per 11:31
/ 38 Kez Okundu
| |

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi Hazırlık Toplantısı’nda gerçekleştirdiği konuşmasında, “Bu konjonktür bir yandan da önümüze fırsatlar çıkarıyor. Tarih rotasını düzeltiyor. Asya yeniden öne çıkıyor. Aramızdaki bağlantıları ve ulaştırma koridorlarını geliştirmemiz bir zorunluluk” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi Hazırlık Toplantısı’na katıldı. Bakan Çavuşoğlu, toplantıda gerçekleştirdiği konuşmasında, Azerbaycan’ın topraklarını düşman işgalinden kurtardığı 8 Kasım Zafer gününü ve bayrak gününü kutlayarak, “Bugün medeniyetimizin kadim şehri Semerkant’ta bulunmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. 2 ay önce Şanghay İşbirliği Teşkilatı Toplantısı için de buradaydık. Kadim şehrimizin böyle öne çıkması bizi memnun ediyor” dedi.
İstanbul’daki toplantıda bölgede yaşanan gelişmelerin ele alındığını kaydeden Bakan Çavuşoğlu, “Zor bir dönemden geçiyoruz. Yakın istişareleri sürdürmemiz ve bizi şoklara dayanıklı kılacak orta ve uzun vadeli stratejiler geliştirmemiz şart. Bir ortak atasözümüzün dediği gibi ‘yalnız tuğla duvar olmaz, yalnız ağaç orman olmaz’ İstanbul Zirvesinde kabul ettiğimiz Türk dünyası 2040 Vizyon Belgesi uzun vade için önemli bir adım oldu. Bunun, ilk 5 yıllık uygulama kılavuzu olan Strateji Belgesini nihai hale getirmek dönem başkanlığımızın önceliklerinden birisiydi. Bunların hayata geçirilmesini sağlamak hepimizin ortak görevi” ifadelerini kullandı.

“Azerbaycan, Kazakistan ve Özbekistan’la üçlü süreçlerimize önem veriyoruz”
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Bu konjonktür bir yandan da önümüze fırsatlar çıkarıyor. Tarih rotasını düzeltiyor. Asya yeniden öne çıkıyor. Aramızdaki bağlantıları ve ulaştırma koridorlarını geliştirmemiz bir zorunluluk. Bu hedef, hem Vizyon Belgesinin hem Strateji Belgesinin önemli bir unsuru. Yarın kabul edilecek Ticaretin Kolaylaştırılması Strateji Belgesi, Basitleştirilmiş Gümrük Koridoru ve Uluslararası Kombine Yük Taşımacılığı Anlaşmaları memnuniyet verici. Biz de Azerbaycan, Kazakistan ve Özbekistan’la üçlü süreçlerimize önem veriyoruz ve bunları devam ettireceğiz. Türk Konseyi’nin, Türk Devletleri Teşkilatına kurumsal dönüşümü vizyoner adımlar atmayı gerektiriyor. Dönem Başkanlığımız sırasında bu konuda önemli çalışmalar yapıldı. Bu adımları yarınki zirveyle önemli bir noktaya getireceğiz. Nahçıvan Antlaşması’nda değişiklik yapan protokolün liderlerimizce kabulüyle hukuki altyapıyı tamamlamış olacağız. Protokolün teşkilatımıza kimlerin gözlemci olabileceğine dair hükmüne arkadaşlarımız dün çalıştılar. Yine Türk Yatırım Fonu’nun kurulması kararı, dönem başkanlığımızın önemli adımlarından biri oldu. Elbette fona İstanbul olarak birçok üye ülkenin, kardeş ülkenin teklif ettiği gibi ev sahipliği yapmaya hazırız. Ve bu anlamda da eğer kabul edilirse Bişkek’te de güçlendirilmiş bir şubesinin açılmasını İstanbul’da teklif etmiştim. Varlık yönetim şirketi modeli hem fon kaynaklarının daha etkin idaresi hem de uluslararası kaynak sağlama bakımından en doğru seçim olacaktır” açıklamasını yaptı.

“Türk Devletleri Teşkilatı’nın bugünlere gelmesinde elbette sekretaryamızın çok önemli katkıları oldu” ifadelerini kullanan Çavuşoğlu, konuşmasını şu şekilde tamamladı:
“Bu vesileyle Genel Sekreter Bağdat Bey’i ve ekibini hem tebrik ediyorum hem de kendilerine huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Yeni genel Sekreterimiz Büyükelçi Kobaniç Bek Ömer Aliyev, görevi yarın liderlerimizin onayıyla devralacak. Kendisine de başarılar diliyorum. Her zaman destekçisi olacağımızı buradan söylemek isterim. Ayrıca TÜRKPAN, TÜRKSOY, Türk akademisi ve Türk Kültür ve Miras Vakfı’na da çalışmaları için canı gönülden teşekkür ediyorum. Aksakal’ımız Binali Yıldırım Beyefendi’ye ve Aksakallar Konseyi’nin değerli üyelerine verdikleri tavsiyeler için özellikle teşekkür etmek istiyorum. Aksakal’ımız bir kaza geçirdiği için bugün aramızda değil. Sizlere de Binali Bey selamlarını gönderdi”





Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yasal Bilgilendirme
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.