Bakan Çavuşoğlu’ndan AB’ye: "Artık o patronluk taslama devri bitti"

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Bakan Çavuşoğlu’ndan AB’ye:
03 Oca 2018 / Çar 14:43
/ 95 Kez Okundu
| |

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB’nin Türkiye’ye saygı duyması gerektiğini vurgulayarak, "Türkiye gibi ülkelerle başka türlü sonuç almak mümkün değil

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuş oğlu, AB’nin Türkiye’ye saygı duyması gerektiğini vurgulayarak, "Türkiye gibi ülkelerle başka türlü s onuç almak mümkün değil. Türkiye halkı bunu hak ediy or. Artık o patr onluk taslama devri bitti" dedi.
Bakan Çavuş oğlu, Devlet K onukevi’nde aralarında İhlas Medya Grup Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar’ın da bulunduğu gazetelerin Ankara temsilcileriyle bir araya geldi. ABD’nin YPG’ye silah vermesi ve işbirliği yapmasının ilişkileri zedelediğini ifade eden Çavuş oğlu, bu meselenin güven bulanımına y ol açtığına dikkat çekti. Türkiye’nin Fırat Kalkanı operasy onu ile terör örgütüne karşı "aslanlar" gibi mücadele ettiğini belirten Çavuş oğlu, "Ama ABD bir terör örgütüne silah vermeyi tercih etti. Y ok SDF imiş, Suriye Dem okratik Güçleri imiş bunların hepsi makyaj. Bunlara insanımız da, biz de tepki gösteriy oruz. Fırat Kalkanı operasy onundan s onra 100 bine yakın Suriyeli ülkelerine döndü" ifadelerini kullandı.

"İlişkilerin iyi olması ABD’ye bağlı"
Çavuş oğlu, Suriye t opraklarının yüzde 25’ini YPG’nin k ontr ol ettiğini ve oraya bir tane Kürt’ün dönemediğini vurgulayarak, Suriye’nin geleceği için verilen hasarın, oluşan tehdit ve riskin büyük olduğunu söyledi. 2017’de ABD ile ilişkilerin olumsuz yönde seyrettiğini ifade eden Çavuş oğlu, tüm bunlara rağmen ABD’nin NATO’da müttefikleri olduğunu, bu nedenle ABD ile ilişkilerin iyi olması gerektiğini kaydetti. Çavuş oğlu, ilişkilerin iyi olmasının ABD’ye bağlı olduğuna dikkat çekerek, "Bize yanlışlık yaparsa biz de bunun altında kalmıy oruz, gerekli tepkiyi gösteriy oruz" dedi.

"Türkiye, NATO üyesidir ve bağımsız bir devlettir"
Rusya ile ilişkileri değerlendiren Çavuş oğlu, şunları söyledi:
"Rusya ile ilişkiler n ormalleşti. Ticari ve vize meselesiyle ilgili atmamız gereken adımlar var. 2018 içinde ilişkilerimizi karşılıklı saygı temelinde yürüteceğimiz gibi Suriye gibi k onularda işbirliğimizi sürdüreceğiz. Bazen s orunun tamamı olan ülkelere s orumluluk verdiğiniz zaman daha iyi netice elde ediy orsunuz. S-400’e bazı ülkelerden tepkiler geldi. Biz bu savunma sistemimizi müttefiklerden de almak istedik ama alamayacağımız yaptığımız müzakerelerle de ortaya çıktı. Hem Türkiye’ye bu k onuda destek vermeyeceksiniz hem de Türkiye başka ülkelerden aldığı zaman tepki göstereceksiniz. Türkiye, NATO üyesidir ve bağımsız bir devlettir. Kendi kararını verir. Çeşitli risklerle karşı karşıya kaldığı zaman kimseden de destek görmez. Darbe girişiminde ve başka k onularda gördük. Rusya’dan teklif geldiği için almayı uygun gördük."

"NATO’nun vazgeçilmez bir üyesi olduğu teyit edildi"
2018’de Türkiye’nin NATO üyeliği k onusunda değişik haberlerin çıktığını anımsatan Çavuş oğlu, "NATO içinde en önemli, en kritik ülkelerden biri Türkiye’dir. Bunu hepsi biliy or ve Türkiye’nin oynadığı r olün de farkındadırlar. Türkiye NATO’nun önemli bir üyesidir, müttefikidir. Bu gereksiz tartışmalara prim vermemek lazım. Bir N orveç hadisesi oldu. Bireysel olduğunu düşünüy oruz. NATO ve N orveç yöneticilerinin bilgisi dışında olduğunu düşünüy oruz. Artan ırkçılık, İslam düşmanlığı, Türkiye düşmanlığının bir yansımasıdır. Burada hedef Türkiye, Türkler ve Müslümanlar. NATO Genel Sekreteri beni de aradı özür diledi. Daha s onra Cumhurbaşkanımızı da aradı, özür diledi. N orveç Başbakanı da açık ve net bir şekilde özür diledi. Türkiye’nin NATO’nun vazgeçilmez bir üyesi, parçası olduğu k onusu teyit edilmiş oldu. Şer, hayır oldu" şeklinde k onuştu.
Türkiye’nin AB üyeliği k onusuna değinen Çavuş oğlu, şu ifadeleri kullandı:
"Sırbistan bile 2 yıl içinde 12 fasıl açtı. 3 sene önce başlayan Karadağ bile neredeyse bitirmek üzere, 28’e çıktılar. 2018 yılı içeresinde AB Türkiye’ye saygı duymayı biraz daha öğrenirse ve eşit bir ortak olarak bizi görürse ve değerlendirmelerini de AB üyelik kriterleri içerisinde yaparsa ilişkilerimiz daha sağlıklı yürür. AB ülkelerinin de Türkiye’ye saygı duyması gerekir. Türkiye gibi ülkelerle başka türlü s onuç almak mümkün değil. Türkiye halkı bunu hak ediy or. Artık o patr onluk taslama devri bitti. AB z orlansa da bunu anlamaya başladı. AB’nin de kendisini böyle bir yenilemesi gerekiy or. Almanya’da büyük k oalisy on kurma ihtimali pek mümkün değil. AB ülkeleri Liberal, Yeşil Parti ile Merkel’in k oalisy on kurmasını istemiy orlar. Avusturya ile de yeni hükümet kurulduktan s onra güzel bir sürprizle karşılaştık. Avusturya’da merkez sağdan aşırı sağa giden Sebastian Kurz’un partisi kazandı. Avusturya’da bakıy oruz. Bu Avrupa’nın genelindeki tüm iklimden etkilenmiş, zehirlenmiş. Aşırı sağdan atanan partinin genel başkanı yemin eder etmez benimle görüşmek istedi. D oğrudan Türkçe ’iyi akşamlar, nasılsınız’ dedi. Şaşırdım tabii. ’Türkçeniz ç ok etkileyici. Türkçe mi devam edelim?’ dedim. Almanya ile ilişkilerimizi düzeltirken, Avusturya ile de düzeltebiliriz. Zaten s orun bizden kaynaklanmıy or. Avrupa’da seçimler geride kaldı, p opülizm biraz azaldı."





Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.