Başbakan Yardımcısı Şimşek: “Bölgede yapıcı olmak istiyoruz”

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
24 Oca 2018 / Çar 17:48
/ 103 Kez Okundu
| |

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Suriye toprak bütünlüğünün savunulduğunu belirterek, bölgede yapıcı olmak istendiğini kaydetti

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Suriye toprak bütünlüğünün savunulduğunu belirterek, bölgede yapıcı olmak istendiğini kaydetti.
İsviçre’nin Davos kasabasında devam eden ve bu yıl 48.’si düzenlenen Dünya Ekonomik Forum toplantılarına katılan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Orta Doğu’da Yeni Denge Arayışı“ başlıklı oturumda konuştu. New York Times dış politika yazarı Thomas L. Friedman’ın yönettiği oturuma Şimşek’in yanı sıra Bahreyn Dışişleri Bakanı Şeyh Khalid Bin Ahmed Al Khalifa, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adel bin Ahmed El Cubeyr, Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Anwar Gargash ve Almanya Savunma Bakanı Ursula Von der Leyen konuşmacı olarak katıldı. Şimşek, Türkiye’nin Orta Doğu politikaları konusundaki görüşlerini dile getirdi. Orta Doğu’yu zengin yapanın çeşitlilik olduğu bildiğini kaydeden Şimşek, Türkiye’nin dünyanın en büyük sığınmacı ağırlayan ülke olduğunu ve halihazırda 3.7 milyon Suriyeliye ev sahipliği yaptığını dile getirdi. DEAŞ’ın insanlık için büyük bir tehdit olduğunu, bu nedenle Türkiye’nin Suriye’ye girerek operasyon gerçekleştirdiğini kaydeden Şimşek, 2 bin kilometrekare alanın DEAŞ’tan temizlendiğini dile getirdi. Türkiye’nin PKK, DEAŞ gibi terör örgütleri tarafından gerçekleştirilen çok sayıda terör saldırısına mazur kalındığını hatırlatan Şimşek, kendisinin de Kürt asıllı olduğunu ifade ederek, bilinenin aksine Kürt nüfusunun en fazla olduğu kentin Irak ya da Suriye sınırında olmadığını, Kürt nüfusunun en fazla olduğu kentin İstanbul olduğunu ve Türk-Kürt vatandaşların bir arada yaşadığına dikkat çekti.
ABD’nin DEAŞ’ı yok etmek için YPG ile işbirliği yapmasına değinen Şimşek, PYD-YPG’yi desteklemenin Türkiye’nin ulusal güvenliği için tehdit olduğunu dile getirdi. ABD’nin bu tutumunun DEAŞ’ı yok etmek için kısa süreli taktik olduğunu ifade ettiğini aktaran Şimşek, bunun doğru bir strateji olmadığını sözlerine ekledi. Mehmet Şimşek, Suriye toprak bütünlüğünün savunulduğunu sözlerine ekleyerek, bölgede yapıcı olmak istendiğini kaydetti.





Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.