Bilgin: Mültecilerin üretime katılması büyümeye katkı sağlar

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Bilgin: Mültecilerin üretime katılması büyümeye katkı sağlar
#Siyaset | Haber Merkezi
26 Eki 2022 / Çar 19:36
/ 176 Kez Okundu
| |

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, katıldığı 'İşgücü Piyasasına Geçişin Desteklenmesi Projesi' etkinliğinde yaptığı açıklamada, 'Türk ekonomisi büyümesini devam ettirdikçe sorunlarını çözecek. Türkiye'de yaşayan, Türkiye'ye göç etmek zorunda kalan bu insanlar üretim sürecine katılırsa bu büyümeye de katkı sağlayacaktır. Bu projenin amacı aynı zamanda mültecileri nitelikli emek haline dönüştürmek.' dedi.

İşgücü Piyasasına Geçişin Desteklenmesi Projesi’nin açılış toplantısında konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin “Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri yıllardır göç dalgasına maruz kalması” dedi.
İşgücü Piyasasına Geçişin Desteklenmesi Projesi’nin (ISDEP-2) açılış toplantısı Ankara’da bir otelde gerçekleştirildi. Türkiye'de yaşayan sığınmacı, mültecileri ve göçmenlerin, iş gücünde olan önemine vurgu yapılan programda bu statüdeki insanların işgücüne katılımının arttırma yolları da gündeme geldi. Açılış toplantısına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ve Türk Kızılay Genel Müdürü İbrahim Altan katıldı.

“Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri yıllardır göç dalgasına maruz kalması”
Açılış programında konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Türkiye’nin yıllardır göç dalgasına maruz kalmasını, ülkenin en büyük sorunlarından olduğunu belirterek, “Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri yıllardır göç dalgasına maruz kalması ve Türkiye’ye gelen insanların hayata tutunmak için çeşitli desteklerle bu sürecin başarı ile yönetilmesi meselesidir. Göç eden insanların hayata tutunması oldukça problemli bir iş her ne kadar kurumsal olarak devlet bütün imkanlarıyla insanların yanında olsa da insanların gittikleri yabancı bir ülkede özelliklede bir savaş ortamından kaçarak sığındıkları bir ülkede hayatta kalmak mücadelesini anlamamız gerekiyor. Sosyal yardımlarla hayatta kalmaya çalışmak başlı başına bir problemdir. O insanları hayata daha sıkı tutunmalarını sağlayacak, onlara el uzatacak bir imkanın olması lazım. O imkan onların işgücüne katılımını sağlamaktır. Bu ve benzeri projeler çok değerli projeler” ifadelerini kullandı.

“İnsani yardım konusunda Türkiye dünyanın en önde gelen ülkesi”
Türkiye’nin tarihsel olarak bütün hareketliliğin ortasında kalan bir ülke olduğunu dile getiren Bilgin, “Türkiye tarihsel olarak bütün hareketliliğin kavşağında olan bir ülkedir. Cumhuriyet 100 yılına doğru ilerlerken böyle büyük bir olayla karşı karşıya. Türkiye Cumhuriyeti kurulduğu günden itibaren barıştan yana olan bir ülkedir. Buna rağmen bütün bölgesel savaşların maliyetini Türkiye üstlenmiştir. Türkiye’de yaklaşık 4-5 milyon civarında bu ülkelerden gelen insanlar bulunmaktadır. Bu başlı başına büyük bir problem. Ama Türkiye bunu yönetiyor. İnsani yardım konusunda Türkiye dünyanın en önde gelen ülkesi. Milli gelir açısından bakıldığı zaman birinci ülkesi” diye konuştu.

‘BÜYÜMEYE KATKI SAĞLAR’

Bilgin, pandemi sonrasında meydana gelen uluslararası ekonomideki dalgalanmaların Türkiye’ye yansımalarının da negatif anlamda etkili olduğunu kaydetti.

“İşte yüksek enflasyon bunlardan birisi, enerji kaynağı, döviz fiyatlarındaki yükseliş var. Ama bir ekonominin karşılaştığı sorunları çözmenin tek bir yolu vardır; büyümeyle bu sorunlar aşmak, üretimdeki artışla bu sorunları aşmak, üretim gücünü arttırarak bu sorunları aşmak” diyen Bilgin, şöyle devam etti:

“Bu ay öncesine kadar veriler Türk ekonomisinin yaklaşık 1 milyon civarında istihdam yarattığını ortaya koydu. Yüzde 7 üzerinde bir büyüme, 1 milyon istihdam yaratan ekonomi. Sorunun çözüm kaynağı buradan geçmektedir.

Yarın dolar, döviz fiyatları birden düşmeyeceğine göre, biz de döviz basacak bir imkanımız olmadığına göre ihracatla, turizmle, üretimle döviz üreten bir ekonomi.

Dolayısıyla Türk ekonomisi büyümesini devam ettirdikçe sorunlarını çözecek. Türkiye’de yaşayan, yaşamak zorunda kalan, Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan bu insanlar üretim sürecine katılırsa bu, büyümeye de katkı sağlayacaktır.

Bu proje insanı bir projedir, toplumsal bir projedir ve bir yönüyle de insanların doğrudan doğruya ekonomilerine katkı yapacak istihdam projesidir.”


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.