Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Avusturya Dışişleri Bakanı Kneissl ile ortak basın toplantısı düzenledi

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
25 Oca 2018 / Per 16:48
/ 33 Kez Okundu
| |

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Avusturya Dışişleri Bakanı Kneissl ile birlikte düzenlediği ortak basın toplantısında, "FETÖ ile ilgili istenen daha detaylı bilgileri memnuniyetle Avusturya ile paylaşacağız" dedi

Dışişleri" href="/tag/disisleri/"> Dışişleri Bakanı" href="/tag/bakani/"> Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Avusturya Dışişleri" href="/tag/disisleri/"> Dışişleri Bakanı" href="/tag/bakani/"> Bakanı Kneissl ile birlikte düzenlediği ortak basın toplantısında, "FETÖ ile ilgili istenen daha detaylı bilg ileri memnuniyetle Avusturya ile paylaşacağız" dedi. Avusturya Dışişleri" href="/tag/disisleri/"> Dışişleri Bakanı" href="/tag/bakani/"> Bakanı Kneissl ise Suriye’deki Zeytin Dalı harekatını kısmen kaygı ile izlediklerini ifade etti.
Dışişleri" href="/tag/disisleri/"> Dışişleri Bakanı" href="/tag/bakani/"> Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Avusturya Dışişleri" href="/tag/disisleri/"> Dışişleri Avrupa ve Uyum Bakanı" href="/tag/bakani/"> Bakanı Dr. Karin Kneissl ile birlikte ortak basın toplantısı düzenledi. Konuk bakan Kneissl’ın daha önce Büyükada’ya geldiğini ve kendisine bir jest yapmak için toplantıyı burada gerçekleştirmek istediklerini anlatan Bakan Çavuşoğlu, "Hava şartları uygun olmadı toplantılarımızı burada yapmak durumunda kaldık. Sayın Bakan söz verdi tekrar gelecek ve Büyükada’ya birlikte gideceğiz" diye konuştu.
Avusturya Dışişleri" href="/tag/disisleri/"> Dışişleri Bakanı" href="/tag/bakani/"> Bakanı Karin Kneissl’ın göreve başladığında kendisini telefonla arayarak iki ülke ilişk ilerini düzeltme isteğini ilettiğini söyleyen Bakan Çavuşoğlu, "Esasen bizim de arzumuz budur ve büyük bir memnuniyetle karşıladım. Kend ilerini davet ettim. Bugün gerek baş başa, gerek heyetler arası görüşmelerde ’yeni sayfayı nasıl açabiliriz, neler yapmamız gerekiyor’ samimi bir şekilde konuştuk. Biz Türkiye olarak beklent ilerimizi söyledik. İlişk ilerimizi normalleştirme konusunda mutabık kaldık. Biz tüm dünya ile ve içinde bulunduğumuz Avrupa kıtasındaki ülkelerle ilişk ilerimizi daha iyi noktaya getirmeye çalışıyoruz. Hiçbir millete karşı bizim düşmanlığımız yok. Türkiye’den gelen tepk ilere bakıldığı zaman Türkiye ile ilgili alınan bir karara cevap olmuştur. Bizim esasen birbirimiz hakkında basın aracılığıyla konuşmayı bırakıp, doğrudan birbirimizle konuşmamız daha yapıcı olur. Bugün her iki bakan arasında bu anlayışı gördüm" şeklinde konuştu.
Avusturya’dan Türkiye ile ilgili düşüncelerini değiştirmesini istemediklerini belirten Çavuşoğlu, "Biz Avusturya’nın tarihi ile hiç uğraşmıyoruz, kararlar da almıyoruz. Birbirimiz hakkında öyle adımlar atmamıza gerek yok. Pozitif konulara odaklanalım. İki dışişleri bakanlığı arasında, diplomatlarımız arasında siyasi istişare toplantılarını yeniden başlatalım dedik. Konsolosluk konuları var. Avusturya’da yaşayan 300 binden fazla Türk var. Burada yaşanan Avusturya’lılar var. Çok sayıda turist Türkiye’yi tercih ediyor. Geçen sene Avusturya’dan gelen turist sayısında yüzde 80 artış oldu. Sayın bakan da çocukluk yıllarında tatilini Büyükada’da geçirmiş. Bu turistik ziyaretler konsolosluk işlerini gündeme getiriyor. Bu konuda istişarelerimizi yapmamız lazım. Ekiplerimiz bunları detaylı şekilde görüşecek" dedi.
Avusturya ile karşılıklı güven arttırıcı adımlar atılacağını vurgulayan Çavuşoğlu, bu çerçevede her iki ülkede de kültür yılları düzenleneceğini kaydetti.
Avusturya’nın Türkiye’ye yönelik adımları nedeniyle Türkiye’de Avusturyalılar tarafından Efes’te gerçekleştir ilen arkeolojik kazıların durdurulduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, bu kazıların da tekrar başlaması yönünde adımların atılacağını belirtti.
Bakan Çavuşoğlu, ikili görüşmede terörle mücadele konusunun da gündeme geldiğini vurgulayarak, "PKK ile mücadele konusunda, FETÖ ile ilgili konularda görüş alışverişinde bulunduk. Bu konuda beklent ilerimiz ortada. FETÖ ile istenen daha detaylı bilg ileri memnuniyetle Avusturya ile paylaşacağız. Terör örgütleri ile beraber mücadele etmemiz gerekiyor. Terör hepimizin ortak düşmanı. Bugün Afrin’de yürüttüğümüz ’Zeytin Dalı’ operasyonu konusunda da bilgi verdim. Bazı bölgesel konuları da değerlendirdik" ifadelerini kullandı.
Konuşmasına Türkçe olarak "Burada olmaktan mutluyum" diyerek başlayan Avusturya Dışişleri" href="/tag/disisleri/"> Dışişleri Bakanı" href="/tag/bakani/"> Bakanı Karin Kneissl ise, "Aranızda bulunmaktan memnunum. Şundan eminim ki bu günkü görüşmemiz ardından bundan sonraki yıllarda hem bakanlık düzeyinde, hem teknik bürokratik düzeyinde daha çok adımlar atılacak.
Umarım birçok düzeyde bu karşılaşmalarımızı geliştirebiliriz. Görüşlerimizde farklılıklar olsa da bizim ziyaretimizin nedeni karşılıklı ilişk ilerimizi düzeltmek, karşılıklı bir anlayış sağlamaktı. Bir takım farklı görüşlerin nasıl meydana geliğini de açıklayabilmekti. Buradaki karşılıklı diplomatik temasların geliştirilmesi konusunda mutabık kaldık" dedi.
Görüşmede kritik konulara da değindiklerini anlatan Kneissl, "Çok samimi konuştuk. Benim buradaki amacım birlikte hareket etmek. Birbirimiz hakkında değil de birbirimizle konuşmak ön planda olmalı. Çünkü 3’üncü taraflar çok karıştı bizim ilişk ilerimize. Burada işbirliği ve yeni yollar arayışı bulmak önemliydi. Bunu İstanbul’da yaptığımızdan çok memnunum" ifadelerini kullandı.
Büyükada ili ilgili güzel anılarını olduğunu söyleyen Kneissl, hava şartlarının daha iyi olması durumunda bir sonraki gelişinde burayı ziyaret etmek istediğini kaydetti.
Konuşmasında Suriye konusunda da değinen Kneissl, şunları söyledi:
"Suriye’de gerçekleştir ilen ’Zeytin Dalı’ harekatı ile ilgili konuştuk. Buradaki gelişmeleri kısmen kaygı ile izlediğimiz ifade ettim. Burada bütün çözümlerin aslında müzakere ile çözüleceği konusunda mutabık kaldığımızı söyleyebilirim. Bazı konularda fikirlerimiz olmasına rağmen birçok konuya değindik"


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.