Tahir Elçi davası seçim sonrasına ertelendi

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
#Siyaset | İHA
23 Kas 2022 / Çar 16:35
/ 24 Kez Okundu
| |

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 7 yıl önce 2 polisin şehit edildiği terör saldırısı ve sonrasında çıkan çatışmada dönemin Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin hayatını kaybetmesine ilişkin davada, firari terörist Uğur Yakışır’ın aralarında bulunduğu 4 sanığın yargılanmasına devam edildi. Mahkeme heyeti, taleplerin reddine karar vererek duruşmayı 5 Temmuz 2023’e erteledi.


Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuksuz yargılanan polis memurları S.T, F.T. ve M.S, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi üzerinden katıldı, Elçi’nin eşi Türkan Elçi ve avukatlar da salonda hazır bulundu. Sanık polisler, savunmalarının sorulması üzerine önceki beyanlarını tekrarladı.

Türkan Elçi, duruşmada söz alarak; "Kendimizi huzurlu ve hakkı teslim edilmiş bir vatandaş olarak hissedebilmemiz için, aleyhimize işleyen her durumda umudumuzu kaybetmeden hakkımız olan adaleti, karar anına dek bu salonda düşlemekten ve talep etmekten geri durmayacağız. Hukukun, kanunların, toplumun kutsal bir paye biçmiş olduğu bu makamın bağımsız, objektif, kendi şahsi menfaatlerinden çok uzak, tarafsızlığını hissettirmesi vereceği karar kadar, kararın oluşturulduğu süreçte de tarafsızlığını hissettirme sorumluluğunun olduğunu hatırlatmak istiyoruz" ifadelerinde bulundu.
Elçi ailesinin avukatları da 15 Haziran’daki duruşmada dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun tanık sıfatıyla dinlenilmesine karar veren mahkeme heyetinin daha sonra ara celse ile bu kararından vazgeçtiğini belirterek, redd-i hakim talebinde bulundu. Mahkeme heyeti, taleplerin reddine karar vererek duruşmayı 5 Temmuz 2023’e erteledi. Duruşmayı farklı illerden ve yurt dışından avukatlar ile bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve basın mensupları takip etti.

İstenen ceza
Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 28 Kasım 2015’te Diyarbakır Barosunca, terör saldırılarında zarar gören tarihi Dört Ayaklı Minare’ye dikkati çekmek amacıyla basın açıklaması yapılmış, açıklamanın ardından teröristlerin saldırısı sonucu polis memurları Ahmet Çiftaslan ve Cengiz Erdur şehit olmuş, çıkan çatışmada dönemin Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi hayatını kaybetmişti.

Saldırıya ilişkin hazırlanan iddianame mahkemece kabul edilmişti. Saldırının ardından kaçan PKK’lı Mahsum Gürkan’ın bölgede gerçekleştirilen operasyonda etkisiz hale getirildiği belirtilen iddianamede, yakalama kararı çıkarılan terörist Uğur Yakışır hakkında "devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak", 2 polis memurunu "kasten öldürmek" suçlarından 3’er kez ağırlaştırılmış müebbet ile Tahir Elçi’yi "olası kastla öldürmek" suçundan 20 yıldan 25 yıla, polis memuru S.T’yi "öldürmeye teşebbüs" suçundan 20 yıla, "mala zarar vermek" ve "ruhsatsız silah bulundurma, taşıma veya satın alma" suçundan da 1 yıl 4 aydan 5 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Polis memurları S.T, F.T. ve M.S. hakkında da "bilinçli taksirle ölüme sebebiyet verme" suçundan 2 yıldan 6’şar yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.





Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yasal Bilgilendirme
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.