İnegöl tarihinde ilk defa bu seviyeye indi

#İnegöl | Haber Merkezi
24 Nis 2020 / Cum 11:42

Coronavirüs nedeni ile sokağa çıkma yasağı alınırken İnegöl’de bulunan fabrikalar ve mobilya imalathaneleri üretimlere ara verdi buda İnegöl’de ilk defa hava kirliliği istatistiğinde 30’un altına düşmesine neden oldu.

Geçtiğimiz Ocak ayında 17 Sivil Toplum Kuruluşunun bir araya gelerek oluşturduğu Temiz Hava Hakkı Platformunun yayınladığı “Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri KARA RAPOR”da açıklanan verilerde İnegöl Hava Kirliliği bulunan şehirlerarasında ilk 5 içinde yer almıştı.

Koronavirüs ile birlikte gelen sokağa çıkma yasağıyla İnegöl’de hava kirliliğine neden olan fabrikalar ve mobilya imalathaneleri üretimlerine ara vermek zorunda kalmıştı.

Üretimin durması ile birlikte İnegöl’ün hava kirliliğinde ciddi bir azalma söz konusu oldu.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI ETKİLİ OLDU
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı verilerine göre İnegöl’ün hava kirliliği koronavirüs öncesi orta ve hassas seviyeleri arasında gezerken, sokağa çıkma yasağı kararının alınmasının ardından iyi seviyesine yükseldi.

TARİHİN EN DÜŞÜK SEVİYESİ
İnegöl’ün hava kalitesi ortalama 75 ile 125 dereceleri arasında gezerken son dönemlerde 50 bandının altında bugünde 26 bandına gerileyerek ilk defa bu seviyelere düştü.

RİSK TEŞKİL ETMİYOR
Bakanlığın internet sayfasında İnegöl’ün hava kalitesi için Hava kalitesi memnun edici ve hava kirliliği az riskli veya hiç risk teşkil etmiyor ifadesi yer aldı.


HAVA KİRLİLİĞİ KORONAVİRÜSÜ TETİKLİYOR
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisi, yüzbinlerce insanın hayatını tehdit ediyor. Koronavirüsü etkili kılan nedenleri araştıran bilim insanları hava kirliliğinin koronavirüs kaynaklı ölümleri tetiklediğini keşfetti. Harvard Üniversitesi’nin ABD’deki 3 bin farklı lokasyonda gerçekleştirdiği araştırmaya göre hava kirliliğine sebep olan katı parçacıkların (PM) koronavirüs ölümlerini yüzde 15 oranında artırdığı görüldü.

KATI PARÇACIKLAR İNSANA CİDDİ ZARARLAR VERİYOR
Araştırmayı gerçekleştiren ekibin başındaki Francesca Dominici pandemi olmasa bile katı parçacıkların insan sağlığına ciddi zararlar verdiğini ortaya koyan çalışmaların olduğunu belirtti. Dominici ayrıca, koronavirüs kaynaklı hastaneye kaldırılma ve ölüm riskinin de hava kirliliğinin yüksek olduğu yerlerde daha fazla olduğunu ifade etti.
 
KORONAVİRÜS ÖLÜMLERİNİN YÜZDE 70’İ KİRLİLİĞİN YOĞUN OLDUĞU BÖLGELERDE
 
Harvard Üniversitesi çalışmalarına göre, katı parçacık oranı belirlenen PM 2.5 seviyesinin oldukça üstünde olan Allegheny County sanayi bölgesinde koronavirüs ölümleri ABD ortalamasının iki katına çıktı. Araştırmayı yürüten Francesca Dominici, koronavirüs ölümlerinin yüzde 70’inden fazlasının hava kirliliğinin yoğun olduğu bölgelerde gözlemlendiğini belirtti.

İnegöl hava kirliliğinde ilk 5 içinde İnegöl’de hava kirliliği etkisini göstermeye başladı Vekil Gürel açıkladı; İnegöl’ün havası temiz