İnegöl hava kirliliğinde ilk 5 içinde

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
İnegöl hava kirliliğinde ilk 5 içinde
#İnegöl | Haber Merkezi
23 Oca 2020 / Per 15:31
/ 8.552 Kez Okundu
| |

17 Sivil Toplum Kuruluşunun bir araya gelerek oluşturduğu Temiz Hava Hakkı Platformunun yayınladığı “Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri KARA RAPOR”da açıklanan verilerde İnegöl Hava Kirliliği bulunan şehirler arasında ilk 5 içinde yer aldı.

Temiz Hava Platformu’nun yayınladığı “Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri KARA RAPOR”da İnegöl’deki hava kirliliği ile alakalı önemli bilgilere yer verildi.

EN KİRLİ 5 İSTASYON İÇİNDE YER ALDI
Yayınlanan raporda “Bursa, 2014 yılı içerisinde Türkiye’de yıllık PM10 ortalamalarının en yüksek bulunduğu ilk beş il içerisinde yer almış, Bursa (Osmangazi) ve Bursa (İnegöl) hava kalitesi izleme istasyonları Siirt, Düzce ve Iğdır’ın ardından en kirli 4. ve 5. istasyon olarak kayıtlara geçmiştir “

İNEGÖL’DE ÖNEMLİ AZALMA
Öte yandan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Nilüfer Belediyesi verilerine göre Bursa’daki hava kirliliği sorunu Bursa-Osmangazi istasyonu başta olmak üzere Bursa-Beyazıt Caddesi, Bursa-Kestel ve Nilüfer Belediyesi istasyonlarında son beş yıl içerisinde herhangi bir azalma olmaksızın sürerken, İnegöl istasyonunda önemli bir azalma gerçekleşmiştir.

İNEGÖL 71 GÜN AŞTI
Bu kadar yüksek hava kirliliği düzeyi hastalıklar ve erken ölümler açısından çok büyük bir risk oluşturmaktadır. Bursa’da PM10 bakımından günlük ulusal sınır değer aşımlarında da büyük bir artış söz konusudur. 2018 yılında 353 gün ölçüm yapılan Bursa-Osmangazi istasyonunda 296 kez  İnegöl ise 354 gün yapılan ölçümlerde 71 kez limit aşılmıştır. 2018 yılında PM10 ölçümü yapılan istasyonlarda 24 saatlik limit aşım sayıları aşağıda verilmektedir.

ÜLKEMİZDE 29 BİN İNSAN ÖLÜYOR
Türk Toraks Derneği’nin açıkladığı verilere göre; “Hava kirliliği dünyada ve ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunu oluşturmaktadır. Dünyada her yıl yaklaşık 7 milyon insan hava kirliliğinin neden olduğu sağlık sorunları ile kaybedilmektedir. Ülkemizde ise, her yıl 29000 kişinin hava kirliliği nedeniyle öldüğü tahmin edilmektedir. Bu rakam ülkemize her yıl trafik kazalarında kaybedilen insan sayısının 6-7 katıdır.”

ERKEN ÖLÜME NEDEN OLUYOR
Hava kirliliğinin erken ölüme neden olduğu açıklanan Türk Toraks Derneği’nin raporunda şu ifadeler yer aldı;“Hava kirliliği astım, kronik tıkayıcı hava yolu hastalıkları (KOAH), akciğer kanseri, tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonları, çocuklarda akciğer gelişiminin bozulmasına, astım ve sık bronşit ataklarına neden olarak hastane başvurularında artışa neden olmaktadır. Ayrıca özellikle kalp krizi ve kalp yetmezliğine, felçlere neden olarak erken ölümlere neden olmaktadır.”

EN FAZLA ÇOCUKLAR ETKİLENİYOR
Hava kirliliğinden en fazla etkilenen çocuklardır. Hava kirliliği çocuklarda solunum fonksiyonlarının gelişiminin gerilemesine ve çocuklardaki en önemli kronik hastalık olan astımın oluşmasına yol açar. Hava kirliliğinin (iç ortam ve dış ortam) yoğun olduğu yerlerde büyüyen çocukların akciğer fonksiyonlarında gerileme gösterilmiştir. Ayrıca hava kirliğine maruz kalan çocuklarda solunum yolu enfeksiyonu sıklığı yüksektir.
 
Gebeliğin üçüncü üç aylık döneminde yüksek düzeyde PM2.5 kirliliğine maruz kalmak; otizm bozukluğu olan bir çocuğa sahip olma riski ile ilişkili bulunmuştur.
 
Hava kirliliğinin kalp damar hastalıkları üzerine olumsuz etki gösterdiği bilinmektedir. Damarların sertliğinin gelişiminde önemli rol oynadığı düşünülmektedir. Uzun süreli hava kirliliğine maruz kalanlarda kalp damar hastalıklarında artışa neden olmakla birlikte, pıhtı oluşumu, kalpte ritim bozukluklarına yol açar.
 
Hava kirliliğinin akciğer kanseri gelişiminde de önemli bir yer tuttuğu bilinmektedir ve grup 1 kanserojen olarak tanımlanmaktadır. Bir maddenin grup 1 kanserojen olarak tanımlanması, o maddenin kansere yol açtığının bilimsel olarak kanıtlanmış olduğu anlamına gelmektedir.
 
Hava kirliliğinin sperm kalitesini bozduğu saptanmıştır.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.