İnegöl’de bisikletin evrimi

#İnegöl | Haber Merkezi
03 Eyl 2019 / Sal 13:21

Tarihi kayıtlara göre İnegöllüler ilk bisikleti 1897 yılında görmüş. 1940 yıllarda ise İnegöl’de bisikletlilere ehliyet veriliyordu.

Bisiklet denildiğinde akla gelen şehirlerin başında İnegöl gelmekte. Coğrafik yapısının uygunluğu nedeni ile 80’li yıllara kadar, otomobil kullanımı yayılmadan önce İnegöl’de bisikletle ulaşım daha çok tercih edilirdi.

Tarihi kaynaklara göre İnegöllüler ilk bisikleti 1897 yılında görmüş. İstanbul’da yaşayan Ahmet Tevfik Bey, 1897 yılının eylül ayında bir arkadaşıyla birlikte bisikletle Mudanya, Bursa, İnegöl ve Yenişehir’i gezmiş.

Geçmiş yıllarda İnegöl’de bisiklet kullanımı yoğun olmasından dolayı, İnegöl Belediyesi bisiklet kullanıcılarına ehliyet veriyordu. İnegöl Kent Müzesi’nde sergilenen bisiklet ehliyetleri ise 1940 yılına ait.


YERİNİ ELEKTRİKLİ BİSİKLET ALDI

Artan teknoloji ile birlikte İnegöl’de normal bisikletlerin yerini elektrikli bisikletler almaya başladı. Ehliyet zorunluluğunun olmadığı elektrikli bisiklet sürücüleri kurallara uymayınca, trafikteki sıkıntıda artıyor.


KİRALIK BİSİKLET HİZMETİ

İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban geçtiğimiz Temmuz ayında İnegöl Online’a yaptığı özel açıklamalarda, bisiklet kullanımının fazlasıyla olduğu ilçemizde bisiklet yolları yapma adına çalışma yaptıklarını kaydetti. Taban, ayrıca kiralık bisiklet uygulamasını da hayata geçireceklerini söylemişti.

İNEGÖL’DE BİSİKLET FABRİKASI

Öte yandan İnegöl’de Organize Sanayi Bölgesinde 1 adet bisiklet üretim fabrikası bulunmakta.

GÜNÜMÜZDE OLMASI MÜMKÜN MÜ?

Özellikle yaz aylarında yoğun olarak kullanılan ve İnegöl trafiğinde zor anların yaşanmasına neden olan bisiklet ve elektrikli bisiklet gibi araçların herhangi bir ruhsata tabi tutulmaması, geçmişimizde ise sadece bisiklet değil, hayvanlarla çekilen araçlara bile ruhsat zorunluluğu getirilmiş olması dikkat çekiyor.

İnegöl’e bisiklet yolları geliyor Kaymakam, bisikletlere el koyabilir mi? Kaldırımda seyreden bisiklet ve motosikletlere el konulacak