Asgari ücretten vergi alınmazsa ne olur? Uzman isim açıkladı

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Asgari ücretten vergi alınmazsa ne olur? Uzman isim açıkladı
#Ekonomi | Haber Merkezi
04 Kas 2021 / Per 16:30
/ 760 Kez Okundu
| |

Asgari ücret tartışmaları sürerken, AK Parti’den gelen vergi feragati sinyali sonrası "Devlet asgari ücretliden vergi almazsa ne olur?" sorusu merak edilmeye başlandı. Eski hesap uzmanı açıkladı.

Yıl sonunun gelmesiyle birlikte asgari ücrete yapılacak zam oranı tartışılmaya başlandı. 2021 yılında  asgari ücret, yüzde 21,56'lık artışla brüt 3 bin 577 lira, net 2 bin 825 lira 90 kuruş olmuştu. 2020 yılına göre 500 TL yapılan zam, yıl içerisinde ayçiçek yağından bakliyata, akaryakıttan doğalgaz ve elektrik fiyatlarına kadar yapılan zamlarla adeta eridi.

VERGİ FERAGATİ SİNYALİ VERİLDİ

2022 yılında yapılacak zam öncesinde iktidara yakın gazeteler son 45 yılın en büyük zammı olacağı yorumları yaparak; yüzde 35-40 gibi bir zam beklentisi açıklıyor. Yüzde 45 oranında bir zam sonrası asgari ücret 3800 TL civarına çıkmış olacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 2022 yılı bütçe görüşmelerinde konuşan  Bakan  Fatih Dönmez akaryakıt fiyatları için yaptığı; "Devletimizin 2021 yılında 50-60 milyar TL aralığında bir vergi alacağından vazgeçmesini öngörüyor" sözleriyle Ak Parti iktidarının vergi feragatine gideceği sinyalini vermişti. 

Reuters’a konuşan iki üst düzey yetkili ise 2023 seçimleri öncesinde Ak Parti'nin "enflasyondan en çok etkilenen hanelere baskıyı azaltmak amacıyla” asgari ücretliler ve EYT'liler dahil olmak üzere bir dizi düzenleme hazırlığı içinde olduğunu söylemişti.

ASGARİ ÜCRETLİDEN VERGİ ALINMAZSA NE OLUR?

Ak Parti iktidarının asgari ücretliden vergi almaktan vazgeçmesi durumunda ne olacağı merak konusu oldu. "Devlet asgari ücretten vergi almazsa ne olur" sorusuna eski hesap uzmanı Bülent Taş, yaptığı hesaplama üzerinden yanıt verdi.

2021 yılı bütçesi 1 trilyon 346,1 milyar lira olarak açıklanmıştı. Bülent Taş'ın "Asgari Ücretten Vergi Alınmazsa Devletin Vergi Kaybı Ne Olur?" yazısına göre 2019 yılında Gelir İdaresi verilerine göre çalışan toplam 4 milyon 900 bin asgari ücretliden damga vergisi dahil toplamda 4.2 milyar lira vergi aldı.

Bülent Taş'a göre 2021 yılı için asgari ücretliden toplanacak en fazla 5 milyar TL. 1 trilyonluk bütçede asgari ücretliden alınacak 5 milyar TL'lik cüzi miktardaki vergiden vaz geçilmesi işveren maliyetlerini düşürerek istihdama da katkıda bulunacak. Dolayısıyla asgari ücretten verginin kaldırılması iyi bir politika tercihi olacak.

Bülent Taş, "Asgari ücret üzerinden gelir vergisi kaldırılırsa mevcut mevzuat çerçevesinde asgari geçim indirimi de otomatik olarak kalkacaktır. Ancak bu düzenlemeden evli ve üç çocuk üzeri asgari ücretlilerin herhangi bir avantaj sağlamaları mümkün olmayacak, düzenlemeden daha çok bekâr veya evli olup iki çocuğa kadar çocuk sahibi olan asgari ücretliler yararlanacaktır. Zira evli ve en az üç çocuk sahibi asgari ücretliler zaten gelir vergisi ödememektedirler." ifadelerini kullanıyor. 


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.