Yıldırım, "Emlak sektörü 2018 yılında daha da büyüyecek"

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Yıldırım,
29 Ara 2017 / Cum 15:43
/ 38 Kez Okundu
| |

Bartın’da faaliyet gösteren inşaat ve emlak firması Murat Yıldırım, gayrimenkul sektörünün 2017 yılını ve 2018 yılını değerlendirdi

Bartın’da faaliyet gösteren inşaat ve emlak firması Murat Yıldırım, gayrimenkul sektörünün 2017 yılını ve 2018 yılını değerlendirdi.
Murat Yıldırım, 2017 yılının başarılı geçtiğinin altını çizerken 2018 da" href="/tag/yilinda/" >yılında ise gayrimenkul sektörünün lokomotif rol oynayacağını söyledi. Yıldırım, 2017 da" href="/tag/yilinda/" >yılında emlak sektörünün hızlı geçtiğini söyleyerek, “Zaten emlak özellikle de inşaat bildiğiniz gibi lokomotif sektör olarak nitelendirilir. Geçen yıl da, Türkiye’de ve Bartın’da bunu gözlemledik. Bilindiği üzere inşaat sektörü Aralık ayında ki o da sadece 15 gün hafif bir durgunluk oldu. Ama sonrasında piyasa yeniden hareketlendi ve 15 günlük durağanlık telafi edildi. Şu anda emlak piyasası kaldığı yerden yani hızlı bir şekilde gelişimini sürdürüyor. Piyasada sirkülasyon oldukça fazla şimdilik durum budur”dedi.

“Bartın’da daireler pahallı değil”
Yıldırım, Bartın’da daire fiyatlarının yüksek olduğuna dair eleştirileri de hatırlatarak şöyle devam etti:
"Lüks olarak nitelendirdiğimiz sıfır daireler için ortalama metrekare birim fiyatı bölgesine göre 2 bin ila 2 bin 500 TL arasında değişiyor. Hani ‘Bartın’da daireler çok pahalı’ diyorlar ya, aslında daireler pahalı değil. Bartın’da arsa fiyatları oldukça yüksek. Niye böyle? Çünkü şehrin yeni imar planları bir türlü yapılamadı. Bu yüzden de şehir dar bir alana sıkıştı. Yeni imar alanları açılmadığından mevcut yapıda zaten az olan arsaların değerleri oldukça arttı. Çünkü arsa sahipleri bunun farkında. Bu yüzden de yüzde 40, yüzde 50 gibi aslında olmaması gereken kat karşılığı rakamlar istiyorlar müteahhitlerden. Bu durumda müteahhitler de yaptıkları daireleri yüksek fiyatlara sunuyorlar. Arsa maliyetini yukarı çıkaran bir diğer faktör de bence müteahhitler arasındaki rekabet. Herkes ‘o araziyi ben alayım. Ben bina yapıp satayım’ deyince ortaya bugünkü tablo çıkıyor. Tabi sadece bu da değil. İnşaat malzemelerindeki fiyat artışı da emlak fiyatlarının artmasındaki sebeplerden biridir. Bir ara ilimizde oldukça fazla inşa edilen 1+1 konutlarda sanki bir doygunluk var gibi. 1+1’ler hala özellikle üniversite güzergahında kiraya vermek amacıyla yatırımcılar tarafından tercih ediliyor. Onun haricinde 2+1’leri satmak eskiden çok kolaydı Bartın’da. Ama artık vatandaşlarımız bu tip dairelerin de niteliklerine bakıyor, her daireyi almıyor. Mesela metrekaresi büyük olacak, çift banyosu olacak, ankastresi olacak, doğalgazlı olacak, mantolaması olacak. Eğer bir daire bu özelliklere sahip ise çok kısa sürede ya satılıyor ya da kiraya veriliyor. Çünkü vatandaş artık niteliğe bakıyor. Akıllı ev sistemleri artık Bartın’da da çok az da olsa kullanılıyor. Bunları yaptıkları binalarda kullanan müteahhit arkadaşlarımız var. Ama sayısı çok az. Önümüzdeki yıllarda bu sistemlerin eskiden lüks olarak görülen ancak bugünkü standart dairelerde bulunan ankastre mutfak setleri, çelik kapı ve plastik cam ve kapılar gibi standart bir nitelik kazanacağını değerlendiriyoruz. Doğal olarak bu sistemlerin bulunduğu dairelerin fiyatları da yüksek oluyor. Mesela Bartın için metrekare birim fiyatının bu tip özellikler taşıyan ultra lüks daireler için 3 bin tl civarında olduğunu söylemek mümkündür."


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.