Bilge Kral’ın doğum gününe dikkat çekti

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Bilge Kral’ın doğum gününe dikkat çekti
08 Ağu 2017 / Sal 17:08
/ 9.674 Kez Okundu
| |

Alija Düşünce Derneği başkanı Ahmet Sert yaptığı yazılı açıklama ile Bosna Hersek’in ilk Cumhurbaşkanı Aliya izzetbegoviç’in doğum gününe vurgu yaptı.

Alija Düşünce Derneği başkanı Ahmet Sert yaptığı yazılı açıklama;

Bir âlimin doğumu, bütün âlemin dirilişi gibidir. 8 Ağustos 1925 Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı Aliya izzetbegoviç'in doğum günüdür. İnsanın doğumu elinde değildir, seçme hakkı yoktur. Nerede, nasıl, ne zaman, ne şekil yaşayacağını seçemez insan. Ancak yaradan takdir eder yaşadığı hayatı. İz bırakarak yaşaması gerekir insanın hayatın anlamını kaybetmeden. Yaşamak insana dokunmak, hayata dokunmak, insanlığa faydalı, gençliğe faydalı bir mesaj ve öğüt verebilmektir. Aliya İzzetbegoviç bütün bunları gerçekleştirmiş bir düşünür, bir mütefekkir şahsiyettir. Gençlik yıllarından beri Aliya İzzetbegoviç, 'Hayatın anlamı yoksa, ölmeliyim' diyerek hayatı anlamlı kılmak için insanlık sorunlarıyla düzleşmiş, Müslümanların dertleriyle dertlenerek onlara fikirler sunmuş, entelektüel birikimini insanlığa harcamış bir eylem adamı, bir siyasetçi, bir düşünür, kimliği ile halkına sadece Boşnaklara değil tüm dünyaya mesaj sunan, bilmiş bir İslam mütefekkiri, sade entelektüel boyutu yüksek bir şahsiyettir. Hatta 5 yılını hapiste geçirmiş bir kişidir.

 

Yugoslavya'nın dağılma sürecine girdiği dönemde, demokratik Eylem Partisi'ni kurdu ve genel başkanı seçildi. Komünist yönetimin çökmesi ile birlikte yapılan ilk serbest seçimlerde, Bosna Hersek Federal Cumhuriyeti Devlet Başkanlığına seçildi. Sırp ve Hırvat güçlerine karşı yürütülen bağımsızlık savaşında liderlik yaptı. 1995'te savaş son vererken, Daikin anlaşmasını imzaladı. 1996 Yılında yapılan seçimlerde Üçlü Başkanlık Konseyi'ne seçildi. Uluslararası gücün baskılarına karşı çıkan ve 2000 yıllarında sağlık nedenlerini gerekçe göstererek başkanlık görevinden istifa eden İzzetbegoviç, 19 Ekim 2003'te darı bekaya irtihal eyledi. Uluslararası Aliya Düşünce Derneği olarak, İnegöl'de özellikle yeni kuşakların Aliya izzetbegoviç'in eserlerini, fikir ve düşünceleri ile tanışacak ve tanıştıracağız. Bu anlamda yürüttüğümüz birkaç projemiz var. Bunlar gerçekten kayda değer ve çok önemli projeler. İlçe halkının Aliya İzzetbegoviç noktasında yapacağımız çalışmalarımızı takip etmelerini, çoluk çocuk gençleri bizim çalışmalarımızla tanıştırmalarını umuyoruz. Yeni dönemde özellikle İnegöl ilçemizde okuma seferberliği başlatarak, tarihte iz bırakmış önemli şahsiyetlerden biri olan Aliya İzzetbegoviç'in bir çok yönüyle tanışmaya hazır olmalarını diliyor ve o yönde yapacağımız çalışmaların yanında olmaya davet ediyoruz.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.