Çiftçiler Tepkili; İnegöl’e Gelmesinler

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Çiftçiler Tepkili; İnegöl’e Gelmesinler
12 Tem, 2016 / Sal 20:29
/ 3.098 Kez Okundu
| |

Buğday hasadının yapıldığı tarlayı gezen Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) çalışmasını eleştirerek, çiftçiyi mağdur ettiğini söyledi. Başkan Çelik, “Devletin kurumu olan Toprak Mahsulleri Ofisinin bize bir katkısı yok. İnegöl’de buğday işi özel sektörün vicdanına kaldı. Toprak Mahsulleri Ofisi, doğru dürüst iş yapmadı” dedi.

Buğday hasadının başlamasıyla birlikte Şehitler Mahallesi’nde hasat yapılan tarlaları Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik ile İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mahmut Doğru ziyaret etti.

Ziyarette Oda Başkanı Sezai Çelik, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) alım yapmadığını ifade ederek, yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi.

Başkan Çelik, Hububat hasadının 10 gün önce başladığını belirterek, Toprak Mahsulleri Ofisinin hububat fiyatını 910 TL olarak belirlediğini ancak çiftçilerin ürünlerini bu fiyatın altında sattığını söyledi.

BUĞDAY ALIM FİYATLARI DÜŞTÜ

Toprak Mahsulleri Ofisi ile yaşadıklarını sorunları aktaran Başkan Sezai Çelik, “Biz denge olsun diye Toprak Mahsulleri Ofisi’ni buraya getiriyoruz, orada yatıp 100 ton buğdayı alıp gidiyorlar. Olacak iş değil. O zaman neden Toprak Mahsulleri Ofisi fiyat açıklıyor? Bugün 730 liraya kadar buğday alım fiyatları düştü. İnegöl’deki özel firmalarda kuyruklar oluşuyor. Kuyruklar oluşunca hali ile kendine göre fiyatı düşürüyor.”

DOĞRU DÜRÜST İŞ YAPMADI

“Devletin kurumu Toprak Mahsulleri Ofisi doğru dürüst de iş yapmadı. 910 lira açıklanan buğdayı 800 liraya aldılar. Orada randevulu sistem var, randevu alıp gidiyorsunuz ‘Buğdayını beğenmedim’ diyorlar adamı geri gönderiyorlar. Bu sefer vatandaş gidip özel şirketlere satmaya çalışıyor. Toprak Mahsulleri Ofisi başka yerlerde nasıldır bilmiyorum ama İnegöl ve Yenişehir’e hiç gelmesinler daha iyi, bize bir faydaları yok. Varlıklarıyla yoklukları belli değil. Devletin Toprak Mahsulleri Ofisi ile bizim bir alakamız yok, bize bir katkıları yok. Artık İnegöl’de buğday işi özel sektörün vicdanına kaldı” dedi.

VERİM İYİ

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mahmut Doğru ise İnegöl’de yaklaşık 100 bin dekarlık alanda hububat ekimi yapıldığını belirterek, 60 bin ton civarında ürün alınacağını söyledi.

Doğru şöyle konuştu, “Bizler buğdayın ekiminden hasadına kadar koruma, üretim anlamında neler yapılması gerektiği konusunda yardımcı olmaya çalışıyoruz. İnegöl buğdayı kalite anlamında iyi bir yere sahip. Sıkıntı gözükmüyor. Bu sene verim de iyi gözüküyor. İnegöl diğer komşu ilçelere göre yağmur ve doludan az etkilendi.”

“Buğdayın dekara verimi ortalamanın üzerinde. Üretim sezonunun iyi geçmesini diliyoruz. Buğday hasadından sonra anız yakmamaları konusunda çiftçilerimizi ikaz ediyorum. Anız yangını yapanlara kanuni maddelerden cezalar veriyoruz. Bu alışkanlıklardan vazgeçsinler.  Hububat konusunda verim çok iyi. Satış konusunda iyi bir gelir elde edilmesini umuyoruz. İyi bir sezon diliyoruz.”


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.