İl Olma Harekatı Başladı

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
İl Olma Harekatı Başladı
 :
/ 7.982 Kez Okundu
| |

İnegöl, sosyal medyada il olmayı tekrar tartışıyor. Bu tartışma bazı Sivil Toplum Kuruluşlarını da harekete geçirdi. İnegöl, Büyükşehir Yasası ile kaybettiklerini geri alma adına il olmayı eskisinden daha çok istiyor.

Büyükşehir Yasası’nın sıkıntılarını fazlasıyla hisseden İnegöl’de yeniden il tartışmaları başladı. 1 yıldan beridir Büyükşehir’den hizmet bekleyen fakat umduğunu bir türlü bulamayan İnegöl’de sosyal medyada il olma konusunda imza kampanyaları başladı. 
 
İGİAD YENİDEN ÇALIŞMA BAŞLATTI
Sosyal medyadaki bu çalışmalar bazı STK’ları da harekete geçirdi. İnegöl Genç İşadamları Derneği İnegöl’ün il olması hususunda tespit ettikleri konularda Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile istişare toplantısı yaptı. 
 
BU SEVDA BİTMEZ
İnegöl, yıllardır il olma hasretini çeken bir ilçe. Siyasiler birçok kez söz verdiği halde il konusunda geri adımlar atarken; İnegöl il olma sevdasından hiç vazgeçmedi. 
 
 
Peki, Türkiye’de hangi il ne zaman ilçe oldu? Hangi iller, ilçeye dönüştürüldü. İşte yanıtı; 
 
CUMURİYET KURULDUĞUNDA 71 İL VARDI
Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılışı ve 29 Ekim 1923'te Türkiye Cumhuriyeti'nin resmen kuruluşundan sonra idari sistemde değişikliklere gidildi. 1924 yılında Ardahan, Artvin ve Kars il yapılarak yetmiş bir olan il sayısı yetmiş dörde yükseltildi. İki yıl sonra Ardahan, Beyoğlu, Çatalca, Dersim, Ergani, Gelibolu, Genç, Kozan, Oltu, Muş, Siverek ve Üsküdar illeri ilçeye dönüştürüldü.
 
MERSİN-SİLİFKE BİRLEŞTİ
1927'de ise Doğubayazıt ilçeye dönüştürüldü ve Ağrı'ya bağlandı. 1929'da Muş tekrar il oldu, Bitlis ilçe haline getirildi. Dört yıl sonra Aksaray, Artvin, Cebelibereket, Hakkâri ve Şebinkarahisar ilçe olması, Mersin ile Silifke'nin birleştirilip İçel adında yeni bir ilin oluşturulmasıyla sayı elli yediye düştü. 
 
DERSİM’İN ADI DEĞİŞTİ
1936'da Artvin, Dersim ve Hakkâri tekrar il oldu, yine aynı yıl Dersim'in adı Tunceli olarak değiştirildi; 1939'da Hatay Cumhuriyeti, Türkiye'ye bağlanarak Hatay ili adını aldı. 1953'te, Uşak'ın il, Kırşehir'in ilçe olması kararlaştırıldı, 1954'te Adıyaman, Nevşehir ve Sakarya il statüsü kazandı. 1957'de Kırşehir' in il statüsü geri verildi. Bu yıldan sonra otuz iki yıl boyunca il sayısında herhangi bir değişiklik olmadı.
 
SON İL 99’DA DÜZCE OLDU
1989'da Aksaray, Bayburt, Karaman ve Kırıkkale; 1990'da Batman ve Şırnak; 1991'de Bartın; 1992'de Ardahan ve Iğdır; 1995'te Yalova, Karabük ve Kilis; 1996'da Osmaniye il oldu. Böylece il sayısı seksene tamamlandı. Devletin il sayısı, Aralık 1999'da Düzce'nin il olması ile günümüzdeki halini aldı.
 
AK PARTİ İL SAYISINI DEĞİŞTİRMEDİ

 

Türkiye’de 1999 yılında beri il sayısında değişikliğe gidilmedi. AK Parti hükümetinin 100 il projesi tartışıldı, eyalet sistemi ile il sayılarının düşürüleceği konuşuldu ama bu konularda da henüz bir çalışma yapılmadı. Hükümet yeni il fikrine şu an için sıcak bakmıyor. Gelecek de ne olur onu İnegöllüler olarak bekleyip göreceğiz(Genç Gazete)


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.