Kira davalarında dikkat çeken düşüş!

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Kira davalarında dikkat çeken düşüş!
#İnegöl | Haber Merkezi
19 Eki 2023 / Per 09:15
/ 514 Kez Okundu
| |

Ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanan zam anlaşmazlığı artık arabulucular sayesinde anlaşmayla sonuçlanıyor. Peki adliyelerdeki dava dosyaları ne durumda? Arabuluculuk sistemi nasıl işliyor?

Milliyet'in haberine göre; Eylül ayında kira uyuşmazlığı için getirilen yeni arabuluculuk sisteminde şimdiye kadar anlaşma sayısı ne kadar oldu? Kira davalarında bir azalma var mı? 

Arabulucu Avukat Umut Metin milliyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Kira davalarında çok önemli oranda bir azalma var. Öyle ki aylık 20 bin kira davası sayısı artık geride kaldı. Arabuluculuğun yürürlüğe girdiği 01 Eylül tarihinden itibaren ülkemizde açılan dava sayısı toplamı 3015'tir. Bu sayıya 6 haftada ulaştığımız düşünülürse kira sorunlarında arabuluculuk öncesi ayda 20 bin olan dava sayısının 2 bine düştüğü görülür. Kira davalarında yüzde 90 oranında bir azalma yaşandı.

'10 BİN UYUŞMAZLIK DAHA ÇÖZÜLEBİLİR'

Toplam anlaşma rakamı 6 haftada 7 bine geldi. Arabuluculukta toplantı süresi 4 haftadır. Bu nedenle şu an toplantıları devam eden binlerce kira sorununda da anlaşma yaratılacağını öngörmekle, önümüzdeki 2 hafta içinde 10 bin kira uyuşmazlığını arabuluculuk sayesinde anlaşma ile sonuçlandırabileceğimize inanıyorum.

'ANLAŞMA VARSA DAVA OLMAZ'

Yeni sistemi "Türk Modeli Arabuluculuk" olarak isimlendiriyorum. Toplumumuzda aslında var olan anlaşma isteğini, sorunları dava dışında çözüm kültürünü var eden bir bakış bu. Böylelikle taraflar iletişim kuramayınca veya kendi görüşmelerinde anlaşamayınca sadece davaya başvurmak şeklindeki tek çare yerine artık arabulucular sayesinde hukuken güvenilir bir ortam yaratılıyor. Dikkat etmek gerekir ki arabuluculukta anlaşma varsa artık dava olmaz.

'ANLAŞMA ORANI YÜZDE 70'

Ülkemizde arabuluculukta anlaşma oranı ortalaması %70 civarındadır. İhtiyarı arabuluculukta bu oran çok daha yüksektir. Yani taraflar arabulucuya gitmek için dava şartı olması dışında kendileri başvuruyorsa, burada anlaşma ihtimali artmaktadır. İşçi-işveren uyuşmazlıkları, kira uyuşmazlıkları, ticari uyuşmazlıklarda, alacak-verecek tartışmalarında örnek anlaşmalar yaratmaktayız. Bu durum toplumsal barışı da güçlendiriyor. Yakın zamanda ortaklıklara ilişkin sorunlarda da daha çok arabuluculuk anlaşması üretildiğini göreceğiz.

'DAVA SAYILARINDA DÜŞÜŞ DEVAM EDER'

Dava sayılarındaki düşüş yıl sonuna kadar da gelecek yılda devam eder. Özellikle kira sorunlarında sorunun temeli ekonomik olsa da, çözümünü adliyede aramak yerine, kiracı ve ev sahibini anlaştırmak kıymetlidir.

DAVALARDA DİKKAT ÇEKEN DÜŞÜŞ!

En çok kira uyuşmazlığı görülen adliyeler İstanbul - Çağlayan Adliyesi ve Ankara Adliyesi'dir. Buralarda dava sayıları arabuluculukla dikkat çeker düzeyde düşmüştür. Ekim ayında İstanbul - Çağlayan Adliyesi'nde açılan dava sayısı 400'den az ve Ankara Adliyesi'nde açılan dava sayısı ancak 250 kadardır. Bu durum arabuluculuğun yüksek başarısını ve toplumun da arabuluculuğu benimsediğini ortaya koymaktadır."


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.