Ovaya sanayi kurulmasına Bursa'dan tepkiler yükseliyor

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Ovaya sanayi kurulmasına Bursa'dan tepkiler yükseliyor
#İnegöl | Haber Merkezi
04 May 2024 / Cmt 19:12
/ 7.256 Kez Okundu
| |

Bursa Ovası'ndan Geriye 9 Bin Hektar Kaldı: Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Bursa Şube Başkanı Gürhan Akdoğan, 1977 yılında imzalanan protokolde koruma altına alınan 20 bin hektarlık Bursa Ovası'nın 9 bin hektara kadar küçüldüğünü açıkladı.

Bursa'da Plansız Kentleşme ve Sanayileşme: Akdoğan, Bursa'da son 16 yılda 47 bin hektar tarım arazisinin tarım dışına çıkarıldığını ve bu arazilerin büyük kısmının yerleşim yerlerine ve sanayi alanlarına dönüştürüldüğünü dile getirdi.

Sulama Sorunu: Bursa'daki tarım arazilerinin %79'unun sulamaya uygun olmasına rağmen, sadece %42'sinin sulandığını ve Türkiye'de olduğu gibi Bursa'da da tarımsal sulama suyunun %68'inin açık sulama sistemleri ile sulandığını söyledi.

Plansız Sanayileşmenin Zararları: Akdoğan, Bursa'da yeterince sanayi bölgesi oluştuğunu ve dağınık ve plansız sanayileşmenin tarım arazilerinin yok edilmesi ve gecekondulaşma gibi kentsel sorunlara yol açtığını vurguladı.

Organize Sanayi Bölgelerinin Sorunları: Mevcut sanayi bölgelerinin de yeterince kullanılmadığını ve alt ve üst yapı sorunları yaşadığını belirten Akdoğan, parsel bazında %30 boş kapasitesi olan Organize Sanayi Bölgelerinin %62'sinde arıtma tesisi, %85'inde itfaiye teşkilatı, %92'sinde sağlık merkezi, %70'inde PTT ve okul gibi tesislerin bulunmadığını açıkladı.

Çözüm Önerileri: ADD Bursa Şube Başkanı Gürhan Akdoğan, Bursa'da yeni sanayi bölgelerinin açılmasına izin verilmemesi, sanayi tesislerinin sadece Organize Sanayi Bölgeleri ve Sanayi Siteleri'nde kurulmasına izin verilmesi ve mevcut sanayi bölgelerindeki alt ve üst yapı sorunlarının çözülmesi gerektiğini savundu.

Sonuç: Bursa Ovası'nın yok olması ve plansız kentleşme ve sanayileşmenin yarattığı sorunlar endişe verici. Yetkililerden ve Bursa halkından bu konuda acil çözümler bekleniyor.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.