Taklit Edenin Canı Yanacak

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Taklit Edenin Canı Yanacak
 :
/ 534 Kez Okundu
| |

Mobilya sektörünü tehdit eden tasarım taklitçiliğiyle mücadelede yeni adımlar atıldığını açıklayan İTSO Disiplin Kurulu Başkanı Zeynep Kaçar, bilirkişi raporu sonucunda taklit yaptığı tespit edilen firmalara kınama, uyarı, üyelikten ihraç gibi cezalar verileceğini söyledi.

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO), mobilya sektöründe giderek artan tasarım taklitçiliğini önlemeye yönelik yeni adımlar atıyor. Dünya çapında markalar yaratan sektörde,  hızlı büyümeye bağlı ortaya çıkan sorunları meslek komiteleri aracılığı ile çözmeye çalışan İTSO, taklitçilikle ilgili şikâyetlerin artması üzerine, süreci yasal zemine yayma ve Disiplin Kurulu kararlarıyla caydırıcı önlemler almaya karar verdi. İTSO, bu amaçla mühendislerden oluşan bir bilirkişi kurulu oluşturmak için de kolları sıvadı.

İTSO Disiplin Kurulu, Zeynep Kaçar başkanlığında yaptığı toplantıda, odaya ulaştırılan şikâyetleri görüştü. Kaçar, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, mobilya sektörünün tasarım taklitçiliği nedeniyle ciddi tehlike altında olduğunu belirterek, oda olarak taklitle mücadelede ciddi adımlar attıklarını söyledi.  Kaçar,  İTSO yönetim Kurulu’nun süreci yasal zemine yayarak, hızlı sonuçlandırılmasını öngören uygulamaların başlatılmasına karar verdiğini bildirdi.

Disiplin Kurulu’nun, haksız bulunan firmayla ilgili kınama, uyarma, geçici ya da sürekli üyelikten çıkarma gibi yetkileri bulunduğuna vurgu yapan Kaçar, ‘Tasarım taklitçiliğini, meslek ahlakını çökerten çok önemli bir tehdit olarak görüyoruz.  Ticaret ve Sanayi Odası, üyelerinin telif ve sınai mülkiyet haklarını korumak, ticaret ve sanayinin kamu yararına gelişmesine çalışmakla yükümlüdür. Odanın bir organı olarak bilirkişi aracılığı ile gelecek raporları titizlikle değerlendirip gereğini yapacağımızdan kimsenin kuşkusu olmasın’ dedi.

BİLİRKİŞİ OLUŞTURULACAK

İTSO Disiplin Kurulu Başkanı Zeynep Kaçar, taklitle mücadelede yürütülecek sürece ilişkin de bilgi verdi. Öncelikle, odanın uzman ve bilirkişi listesinde bulunan mühendislerin patentli ürünlerin tespiti konusunda bir üniversitenin ilgili bölümü ile işbirliği yapılarak açılacak kurs ya da eğitim programına katılacaklarını ifade eden Kaçar, şunları söyledi:

“Ürününün taklit edildiğini öne süren üyenin yazılı talebi, patent belgeleri ile birlikte alınacak. Başvuru yapan üyeden bilirkişi ücreti alınacak. Başvurunun ardından bilirkişi listesindeki mühendislerimiz, şikâyete konu olan ürün ya da ürünlerin taklit edilip edilmediğini ilişkin rapor hazırlayacak. Rapor öncelikle üyenin bağlı olduğu meslek komitesinde değerlendirmeye alınacak ve taraflar arasında anlaşma yoluna gidilmesi sağlanacak. Anlaşma sağlanamaması durumunda, rapor,  Yönetim Kurulu’nun bilgisi dâhilinde Disiplin Kurulu’na gönderilecek.”

YAZILI SAVUNMA İSTENECEK

Zeynep Kaçar,  Disiplin Kurulu’nun gelen raporu değerlendirdikten sonra şikâyet edilen üyeden yazılı savunma isteyeceğini, gelen savunmanın ardından haksız bulunması halinde yaptırım uygulanacağını belirtti. Yaptırım uygulamasının bir üye için büyük sıkıntılar doğurabileceğini belirterek, üyeleri uyaran Kaçar, ‘Bırakın cezai işlemleri, savuma alınması bile bir firma için büyük handikaptır. Üyelerimizin zarar görmesini elbette istemiyoruz. Bu nedenle üyelerimizden meslek onuru ve ahlakına bağlı kalmalarına, sınaî ve mülkiyet hakları çerçevesinde tescillenmiş endüstriyel tasarım ve modellerin telif hakları konusunda hassasiyet göstermelerini istiyoruz’ şeklide konuştu.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.