Yangınlardan Ders Almıyoruz

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Yangınlardan Ders Almıyoruz
 :
/ 1.219 Kez Okundu
| |

Pazartesi günü 2.OSB’de meydana gelen yangın, İnegöl’ün yangın konusundaki sıkıntılarını tekrar gündeme getirdi. Yangın Uzmanı Makina Mühendisi Engin Mümin Bahtiyar, yangının sebeplerini ve alınacak tedbirleri aktardı.

Organize Mühendislik firması yetkilisi olan Yangın Uzmanı Makina Mühendisi Engin Mümin Bahtiyar, fabrika yangınları konusunda gazetemize açıklamalarda bulundu. 
 
SIKÇA YAŞANIYOR
Bahtiyar; “Türkiye’nin mobilya başkenti olma yönünde hızla ilerleyen İnegöl’ümüzde, ufak atölyelerden dev fabrikalara kadar birçok mobilya üretim işletmesi bulunmaktadır. Bu işletmeleri tehdit eden ortak tehlikelerden birisi ise yangındır. Mobilya sektöründe kullanılan malzeme ve hammaddelerin yangın açısından riskli olmasının da etkisiyle, İnegöl’de de yangın vakaları sıkça yaşanmaktadır” dedi. 
 
DİKKATSİZLİK, TEDBİRSİZLİK VE BİLGİSİZLİK
“Yapılan araştırma sonuçlarında görülmektedir ki, yangının başlıca nedenleri dikkatsizlik, tedbirsizlik ve bilgisizliktir” diyen Bahtiyar; “Birçok işletmede yangından korunma önlemlerinin alınmadığı görülmektedir. Yangının başlamasına neden olan unsurları şu başlıklar altında toplayabiliriz; Birikmeye terk edilmiş talaş tozları, talaşlı soba, elektrik panosu, ısı kaynaklarına yakın yapılan yanıcı madde depolaması, kontrolsüz sigara içilmesi, izmaritlerin gelişi güzel bir şekilde yanıcı maddelerin atıldığı çöp kutularına atılması, uygun olmayan koşullarda boyama (parlayıcı madde kullanımı ve depolanması), elektrik tesisatının bakımsızlığı, gelişi güzel sünger, elyaf, tahta parça vb. atık depolanması, genel depolamada karşılaşılan düzensizlikler” diye konuştu.
 
İLK MÜDAHALE ÖNEMLİ
Asıl amacın yangının oluşmamasını sağlamak olsa da, olası bir yangına ilk müdahalenin de çok önemli olduğunu vurgulayan Bahtiyar, şöyle devam etti: “Bunun için uzman kişiler tarafından yönetmeliklere uygun yangın söndürme sistemlerinin kurulması, bu sistemlerin çalışır durumda tutulması ve yetkili kişiler tarafından periyodik kontrollerinin gerçekleştirilmesi, uygun yangın söndürücülerin bulundurulması ve çalışanların eğitilmesi gereklidir. Fakat birçok işletmede bu durumun aksi görülmektedir”
 
YANGIN TASARIM AŞAMASINDA SÖNDÜRÜLÜR
“Bir başka husus ise; İşletmelerde itfaiye bağlantı ağızlarının bulunmaması, yangın suyu depolarının kapasitelerinin yetersiz olması, yangın suyu deposunun farklı amaçlarla kullanılması İtfaiye Teşkilatı’nın da yangına müdahalesini zorlaştırmaktadır. Bu durum yangında meydana gelen hasarın boyutunu artırmaktadır. Yangın uzmanlarının danışmanı ile alınacak basit ama etkili, önlemler yangın riskini büyük ölçüde azaltacak, olası hasarlar da minimum seviyelere çekilecektir. Her işletme, yangın riski haritasını uzman kişilere hazırlatıp, gerekli tedbirleri almalıdır. Sonuç olarak diyebilir ki; Yangın tasarım aşamasında söndürülür”


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.