Araç değer kaybı hangi hallerde söz konusu olur

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Araç değer kaybı hangi hallerde söz konusu olur
04 Nis 2023 / Sal 10:50
/ 983 Kez Okundu
| |

Araç Değer Kaybı Nedir?
Araç değer kaybı en basit anlatımla bir trafik kazası sonucu hasar gören bir aracın tamir edildikten sonra ikinci el piyasasındaki rayicinin düşmesi sebebiyle araç sahibinin uğradığı zararı ifade etmektedir. Zira, araç her ne kadar tamir edilmiş olsa da aracın hasar kaybı olacak ve kaza öncesi fiyata göre çok daha az fiyata satılacaktır.

Araç Değer Kaybı Talep Etme Şartları Nelerdir?
Öncelikle 2021 yılında yapılan değişiklik sayesinde her yaş ve kilometredeki araç değer kaybı tazminatı talep edebilecektir. Fakat araç kullanılamaz hale gelmiş ise değer kaybı talep edilmesi söz konusu olmayacaktır. Zira Yargıtayın yerleşik içtihatları gereği kaza sonucu aracın pert olması halinde araç değer kaybı talep edilemeyeceği açık ve net bir şekilde ortaya konmuştur. Bununla birlikte araç değer kaybı için başvurucu tarafın bahse konu kazaya %100 kusuruyla sebebiyet vermemiş olması gerekmektedir. Diğer durumlarda araç değer kaybı tazminatı isteyen başvurucu, kusurlu olmadığı oranda tazminat talebinde bulunabilecektir.

Araç Değer Kaybı Tazminatına Başvurmak İçin Yapılması Gerekenler
Karayolları Trafik Kanunu’nun 97’inci maddesi gereğince zarar gören tarafın, zorunlu mali sorumluluk sigortasında öngörülen sınırlar içinde dava yoluna gitmeden önce ilgili sigorta kuruluşuna yazılı başvuruda bulunması gerekmektedir. Sigorta şirketinin başvuru tarihinden itibaren 15 gün içinde başvuruyu yazılı olarak cevaplamaması veya cevabın zarar görenin talebini karşılamadığına ilişkin uyuşmazlık olması hâlinde, zarar gören dava açabilir veya 5684 sayılı Kanun çerçevesinde tahkime başvurabilir.

Bu kapsamda başvuru kapsamında sigorta şirketine sunulması gereken belgeler
1-Trafik Kazası Tespit Tutanağı resmi tasdikli sureti veya taraflar arasında tutulmuş kaza tespit tutanağı, varsa ifade tutanakları veya görgü tespit tutanakları,
2-Mağdur araca ait ruhsat,
3-Varsa hasarlı araç resimleri,
4-Mağdur araç sahibine/zarar gören üçüncü şahsa ait banka hesap bilgileri
5-Değer kaybı talep beyanı,
6-Maddi hasara ilişkin ekspertiz yapıldıysa eksper raporu.
 
Değer Kaybının Hesaplanması
Aracın kaza tarihindeki hasarsız piyasa değerleri ile hasarlı haldeki piyasa değeri arasındaki farkı belirlemek için, aracın modeli, üretim yılı markası, özellikleri, hasarı, araç üzerinde yapılan işlemler, olay tarihindeki yaşı, ikinci el değeri vb. hususlar dikkate alınır.

Sigorta Şirketinin Ödeme Yapacağı Süre
Karayolları Trafik Kanunu’nun 99’uncu maddesi gereğince Sigorta şirketleri, hak sahibinin zorunlu mali sorumluluk sigortası genel şartlarıyla belirlenen belgeleri, sigorta şirketinin merkez veya kuruluşlarından birine ilettiği tarihten itibaren sekiz iş günü içinde zorunlu mali sorumluluk sigortası sınırları içinde kalan miktarları hak sahibine ödemek zorundadırlar.

Sigorta Tahkim Komisyonuna Başvuru
Yukarıda da ifade edildiği üzere Karayolları Trafik Kanunu’na göre zarar görenin sigorta tahkim komisyonuna başvurmadan önce ilgili sigorta kuruluşuna yazılı başvuruda bulunması gerekir. İlgili sigorta şirketi başvuruya 15 gün içerisinde cevap vermezse başvuran, sigorta tahkim komisyonuna başvuruda bulunabilecektir. Sigortacılık Kanunu’nun 30. Maddesine göre Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurusu yapılan 8.000,00-TL altındaki uyuşmazlıklar hakkında verilen hakem kararları kesindir. 8.000,00-TL ve daha üzerindeki uyuşmazlıklar hakkında verilen hakem kararlarına karşı Sigorta Tahkim Komisyonu’na itirazda bulunulabilir. Sigorta Tahkim Komisyonuna yapılan 107.000,00-TL üzerindeki uyuşmazlıklar için itiraz üzerine verilen hakem kararları için temyiz yoluna başvurulabilecektir.

Dava Yoluna Başvuru
Sigorta şirketinin başvuru tarihinden itibaren 15 gün içinde başvuruyu yazılı olarak cevaplamaması veya cevabın zarar görenin talebini karşılamadığına ilişkin uyuşmazlık olması hâlinde, zarar gören dava yoluna da başvurabilecektir.
 


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.