Canınız Hep Tatlı Mı istiyor ?

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Canınız Hep Tatlı Mı istiyor ?
06 Nis 2023 / Per 15:50
/ 1.141 Kez Okundu
| |

Enerjiye en fazla ihtiyaç duyan organ beyindir ve bir çeşit şeker olan glikozla çalışır. Eğer kan şekeri kritik seviyelere düşerse, beyindeki kimyasal “postacılar” yani nöronlararası iletişimin çökmesi kaçınılmazdır. Beyin şekerle çalışır. Beyin-şeker ilişkisi çok önemli olduğu için hiçbir şey şansa ya da rastlantıya bırakılmamış, her organdan önce beynin enerji ihtiyacı garantiye alınmıştır. Beyine gönderilen şekerin doğru olması şarttır. 
 Dengeli bir öğün yediğinizde de beyin dopamin salgılar. Ancak aynı öğünü her gün yediğinizde, o yemek artık size zevk vermez ve dopamin seviyesi düşer. Bu yüzden tabaklarınızı çeşitlendirmeye özen gösterin. 
Dengeli öğünü şekerli olan yiyeceklerle değiştirirseniz de  dopamin salgılanmaya devam eder ve kendinizi ödüllendirilmiş hissedersiniz. Fakat şekerli yiyeceklerin ucunu kaçırırsanız dopamin seviyesi yüksek kalmaya devam eder. Bu da, şeker toleransınızın artması yani daha önce size yeten dozun artık yetmemesi anlamına gelir.
“Dopamin seviyesi aşırı derecede uyarıldığında kontrol kaybı, aşerme, şekere karşı yüksek tolerans gibi birtakım talihsiz olaylar yaşanmaya başlar. İşte bu yüzden şeker bağımlılık yapabilir ve bırakmak duygusal olarak acı verici olabilir.
Beyine gönderilen şeker çeşitinin doğru olmaması yani tatlı ve çikolatanın aşırı yenme isteğinin çeşitli nedenleri fizyolojik olarak şöyle  ilişkilendirilebilir. Aşırı tatlı yemeği çinko, magnezyum ve krom eksikliği sebebiyle de olabilir. Başka bir sebebi ise kişi gün içinde kendini çok fazla aç bırakıyor / yetersiz besleniyor olabilir yada öğünleri düzensizdir. Vücut sisteminin istediği dengeyi sağlayamıyordur . Beyin ‘’ bana hemen şeker gönder depolarım boş diyip ‘’ kişinin canını tatlı yemeyi istetiyor da olabilir. 
Çinko içeren besinler arasında ; Kırmızı et, kabuklu deniz ürünleri, baklagiller, yulaf, kinoa ve fındık çinko açısından zengin besinler olarak aktarılıyor. Yetişkin ve sağlıklı bireyin günlük olarak yaklaşık 15-20 mg çinko mineraline ihtiyacı vardır.
Magnezyum içeren besinler arasında; yağlı tohumlar, sebzeler, baklagiller, deniz ürünleri, muz, yulaf ezmesi, kabuklu patates ve tam tahıllı besinler yer alır. Bu besinlerin yanı sıra, kabuklu yemişler de magnezyum içeren besinler listesi içinde yer alır. Günlük magnezyum alımının yaklaşık olarak erkeklerde 400 mg, kadınlarda 350 mg olması önerilir.
Krom içeren besinler arasında ; Tam tahıllar, baharatlar, etler, balık, süt ve süt ürünleri, yumurta sarısı, patates, mantar ve meyveler kromun iyi kaynaklarıdır. Şeker hastalarının özü ayrılmamış tahıl ürünleri kullanmaları krom sağlama açısından yararlıdır.
Diyet referans alımlarına göre, önerilen günlük krom alım miktarları şöyledir: 19-50 yaş arası erkeklerin günde 35 mcg, kadınların 25 mcg, gebelikte 30 mcg ve emziren kadınların 45 mcg, 50 yaş üstü erkeklerin günde 30 mcg, kadınların ise 20 mcg krom alması yeterlidir.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.