Eklenme: 19 Nis 2021 / Pzt 18:24
A A / 1216 Kez Okundu
| |

Metabolizmanızı hızlandırın

Kilo probleminin oluşumunda da çözümünde de esas sorumlu metabolizmamızdır. Metabolizmalar uzun süre hareketsizlikten, bazen açlıktan, aşırı karbonhidrat tüketiminden veya yetersiz protein alımından, su içmemekten, uyku dengesizliğinden, kilo alımından ve benzeri birçok nedenden yavaşlayabilir. Ne yazık ki yavaşlayan metabolizma bölgesel yağlanmaları daha da kolay hale getirir.
Gelin bu sayacağım 10 öneriyi hayatınıza geçirerek metabolizmalarınızı ateşleyin ve yağ yakımını daha kolay hale getirin.
METABOLİZMANIZI HIZLANDIRAN 10 ADIM
1. Hem su ihtiyacınızı karşılamak, hem de metabolizmayı hızlandırmak için her gün kilonuz başına 30 ml su içmelisiniz. Örneğin 70 kiloluk bir kişi 70 x 30 hesabına göre günde 2,1 litre su içmeli.
2. Suyu her öğün öncesi su içmek hem tokluk hissini, hem de metabolizma hızını destekler.
3. Düzenli uyku ve erken kalkmanın metabolizmayı canlandırıcı etkisinden yararlanmak için her gün aynı saatte uyumaya ve sabah 8’den önce uyanmaya özen gösterin. Unutmayın; metabolizmamız ışıkla birlikte harekete geçer.
4. Metabolizma hızını artıran içecekleri tüketebilirsiniz. Herhangi bir sağlık probleminiz yok ise günde 2 fincan yeşil çay, 1 fincan sade Türk kahvesi güvenlidir.
5. Acılar, baharatlar ve bazı besinler de metabolizmayı harekete geçirir. Soğan, sarımsak, zencefil, pul biber, karabiber ve biberiyeye menülerinizde daha fazla yer açın.
6. Metabolizma hızının belirleyici etkenlerinden biri harekettir. 1 Saatten uzun oturmayın. Günde en az 20 dakika nefesinizi hızlandıracak bir egzersiz yapın.
7. Aç kalmak metabolizmayı yavaşlatır. Bu nedenle öğün aralarında acıktığınızda bunu görmezden gelmek yerine bir meyve, birkaç avuç ceviz, badem,  bir avuç leblebi ya da bir bardak ayran/kefir gibi seçenekler tüketin
8. En az 2 öğünde maydanoz, roka, tere vb. koyu yeşil yapraklı sebzeler tüketin.
9. Ekmek, makarna, pirinç , hamur işleri gibi karbonhidrat içerikli besinleri kesmek yerine azaltmaya gidin.
10. Mutlaka protein içerikli besinler tüketin. ( Et, balık, yoğurt, yulaf ezmesi, kuru baklagiller)
Bu on maddenin her gün en az yarısını yapın ve her geçen gün artırmaya gayret ederek tamamlayın. Metabolizmanızın hızlandığını ve kilo vermenizin kolaylaştığını göreceksiniz.

Sağlıcakla Kalın.
Diyetisyen Ayşenur Doğan