MÜSİAD’ın yaptığı araştırmalar sonucunda Türkiye’de 2010 yılından itibaren yeniden ekonomide büyüme trendinin başlayacağını dikkat çeken Ahmet Güleç, yaptığı yazılı açıklama da İnegöllü müteşebbislerinde bu konuda hazırlıklı olmalarını istedi. 2009 yazından itibaren İnegöl Mobilya sanayinde yaşanan hareketliliğin önümüzde ki yıllar itibariyle umut verdiğini anlatan Güleç, bu sürecin iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirti. Özellikle İnegöl ekonomisinin kalbi durumunda ki mobilya sektörüne yönelik yapılan çalışmaları yakından takip ettiklerini anlatan Güleç, “Özellikle MÜSİAD olarak bizlerin büyük destek verdiği 2. İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’yle ilgili yapılan çalışmaların istenilen düzeyde olmadığı kanaatini taşımaktayız. İnegöllü müteşebbislerin yatırım yapması için uygun şartların oluşmaya başladığı bugünler de oluşan belirsizlikler işadamlarımızı maalesef frenlemiş bulunmaktadır” dedi.

FIRSATLARI DEĞERLENDİRMELİYİZ Ekonomik krizle birlikte özellikle mobilya sektöründe önemli daralmalar olduğunu ifade eden Güleç, “Bu süreçte özellikle merdiven altı diye tabir edilen ve İnegöl Mobilyasının istenilen düzeye gelmesini engelleyen birçok küçük işletme kapılarına kilit vurmak zorunda kaldı. Bu sadece İnegöl’de değil mobilya üretiminin yapıldığı birçok şehirde de aynı şekilde yaşandı. Bu süreçte üretimini AB standartlarında yapan, kaliteye ve kurumsal kimliğe önem veren firmalarımız kriz sürecini en az hasarla atlatan firmalarımız oldu. Kriz bir anlamda Ar-ge, ihracat, kalifiye elaman, araştırma ve kurumsal danışmanlık gibi unsurların ne denli önemli olduğunu bizlere gösterdi. Bu nedenle bazen krizlerin de oluşturduğu fırsatları değerlendirmemiz gerekiyor. Bu fırsatlardan biri de 2.OSB’nin en kısa sürede tamamlanmasıdır.” şeklinde konuştu. 2. OSB SORUNLARI ÇÖZER Ertuğrulgazi Caddesi ve Osmanbey Caddesi’nin İnegöl ekonomisine yıllarca önemli katkılar yaptığını da dikkat çeken Güleç, “Geldiğimiz nokta da artık maalesef bu iki bölgemiz İnegöl mobilyasının ağırlığını taşıyamaz duruma geldi. Bunun nedenlerinden biri de üretim alanlarının yeterli büyüklükte olmaması ve bu bölgede ki binaların çok katlı olmasından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle birçok firmamız bu sorunu çözmek için verimli tarım arazilerinde fabrikalar yapmak zorunda kalmıştır. Özellikle bir tarım şehri de olarak bilinen İnegöl’ümüz de yapılan bu tesisler hem ilçede ki tarım alanlarına zarar vermiş, hem de düzensiz bir sanayi bölgesinin oluşumunun yolunu açmıştır. 2. OSB’nin yapılmasına karar verilmesinin en önemli nedeni de bu sorunlara çözüm üretmek ve işadamlarının önünü açmaktır. Ancak bu çalışmalar yeterli seviye de olmadığı için maalesef İnegöl Mobilyasının da gelişimi yeterli seviye de gerçekleşememektedir”

ACELE EDİLMELİ MÜSİAD Yönetim Kurulu olarak yaptıkları değerlendirme toplantıların da 2. OSB konusunun sürekli gündeme geldiğini de kaydeden Güleç, “2. OSB’nin faaliyete geçirilmesi bizim olmazsa olmazlarımızdandır. Tamamlanmasının ardından Türkiye’de bir ilk olacak bu bölgemiz ülkemizin gözbebeği haline gelecektir. Böylesine önemli bir çalışmanın tamamlanması için acele edilmesinin artık kaçınılmaz olduğunu düşünmekteyiz” EKONOMİYE BÜYÜK CANLILIK KATACAK 2. OSB’nin tamamlanmasının ardından bölgede faaliyete geçecek olan firmaların önemli sayıda eleman istihdam edeceğini de ifade eden Güleç, “ 2. OSB ülke ekonomisine ve dolayısıyla İnegöl ekonomisi de büyük katkı sağlayacaktır. Bunun yanı sıra İnegöl mobilyası da ülkemizde hak ettiğini yere gelecektir” dedi.

Kaynak: Genç Gazete