ABD Başkan Yardımcısı Joe Bidenin, stratejik işbirliğine ilişkin Güney Kıbrıs ile ABD arasında geliştirilmiş ilişkilere yönelik açıklamalarla bugün Adaya geleceği belirtildi.
Bidenin görüşmelerinde enerji konusunun gündemin en üst sırasında olduğuna da dikkat çekildi. Kıbrıs Rum Kesiminde yayınlanan Fileleftheros gazetesi Sürprizsiz Seyahat- Bidenin Görüşmelerinde Enerji En Üst Sırada Güven Yaratıcı Önlemler Rafta başlıklı haberinde, enerji konusu nedeniyle Güney Kıbrısı stratejik ortak yapmayı arzulayan Amerikan unsurunun, Bidenin Adaya yapacağı ziyareti, Kıbrıs sorununa ilişkin bazı adımlarla ilişkilendirmek istediğini yazdı. Bidenin ziyareti çerçevesinde güven yaratıcı önlemler konusunda açıklamaların da beklenmediğini yazan gazete, bu konuda uzlaşma sağlanamadığının görüldüğünü zira Türk tarafının, uzmanların kapalı Maraş bölgesine girişine izin vermesi konusunda karşılıklar istediğini savundu.
ABD Başkan Yardımcısı Joe Bidenin, bugün 18.30da Larnaka Havalimanına geleceğini belirten gazete Bidenin, havalimanında yapacağı açıklamayla ziyaret çerçevesini belirlemesinin de beklendiğini yazdı. Gazete ABDnin, ziyaret ile birlikte, Kıbrıs sorununa yönelik bazı adımlarla Adaya yönelik stratejik beklentilerini ortaya koymak istediğini ancak bunun sağlanamadığının görüldüğünü savundu. Habere göre ABDnin ziyarete ilişkin olarak, uzmanların kapalı Maraş bölgesine girmesi ve Dali, Limbia, Luricina(Akıncılar) ve Derinyada bulunan mayın tarlalarının temizlenmesi şeklinde iki hedef ortaya koyarken görüşmelerde ilerleme kaydedilmedi.
Güney Kıbrısın, Bidenin KKTCyi ziyareti sırasında KKTCyi yükseltecek herhangi bir faaliyet olmayacağı konusunda teminatlar aldığının da görüldüğünü yazan gazete ABD heyet üyelerinin, herhangi bir sürprizle karşılaşmamak için KKTCdeki görüşme noktasına daha erken gideceği konusunda Rum Yönetimine teminat verildiğini de belirtti.
ABD Başkan Yardımcısı Joe Bidenin, KKTC Cumhurbaşkanlığına gitmesinin, şöyle ya da böyle, şekilde KKTCnin yükseltilmesini oluşturduğunu belirten gazete geriye kalanların, bu gerçeği göğüslemek istemeyenler için mazereti teşkil ettiğini yazdı. Gazete Cumhurbaşkanı Eroğlu ile Biden arasındaki görüşmenin Cumhurbaşkanlığı bahçesinde bulunan ek binada gerçekleştirileceğini belirtti.
RUM BAŞKANLIĞINDAN AÇIKLAMA
Rum Başkanlığı yaptığı açıklamada, Amerikan Hükümetinin, başka nedenlerden dolayı görüşmenin değerlendirilmesi girişiminden kaçınılmasına yönelik olarak güvenceler verdiğini, ABD Başkan Yardımcısı Bidenin, Eroğlu ile, Kıbrıs Türk liderin alışılageldik binasında değil, herhangi bir sembol olmaksızın, ek binada görüşeceğini ifade etti. Rum Başkanlığı ayrıca Bidenin Cumhurbaşkanı Eroğlu ile olan görüşmesinin ABDnin, BM Güvenlik Konseyi üyesi oarak Kıbrıs sorununun çözüm çabalarında oynamak istediği role dayandığını belirtti. Politis gazetesi Hükümet Eroğlu ile Olan Görüşme İçin Teyitler Aldı başlıklı haberinde Rum Yönetiminin, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu arasındaki görüşmenin, Eoğlunun kabullerini gerçekleştirdiği alışılageldik binada değil ek binada gerçekleştirileceğine dair teminatlar aldığını yazdı.
BİDEN PERŞEMBE AKŞAMI AYRILACAK
Fileleftheros gazetesi ABD Başkan Yardımcısı Joe Bidenın, Kıbrıstaki temaslarını tamamlamasının ardından, Adadan Cuma sabahı değil Perşembe akşamı ayrılacağını yazdı.
Gazete elde ettiği bilgilere dayanarak Amerikanın, Bidenın ayrılışını hızlandırma kararı aldığını, Bidenin temaslarının şu veya bu şekilde akşam saat 22:00den önce tamamlanacağını belirtti. Habere göre Larnaka Havalimanına, bugün saat 18.30da gelmesi beklenen Biden, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis tarafından karşılanacak. Biden, yapacağı kısa açıklamanın ardından, beraberindeki heyet ile birlikte konaklayacağı Limasoldaki otele geçecek.
BİDENİN PROGRAMI
Politis gazetesi ABD Başkan Yardımcısı Joe Bidenin bu akşam üzeri Adaya geleceğini ve yarın temaslarına başlayacağını anımsatarak temaslarının programına yer verdi. Habere göre Biden yarın sabah saat 10:30da Rum Başpiskoposluk binasında Kıbrıstaki dini liderlerle bir araya gelecek. Biden, saat 12:00de ise Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile görüşecek ve görüşmenin arından ise Rum Başkanlık binasındaki öğle yemeğine geçilecek. Biden ile Cumhurbaşkanı Eroğlu arasındaki görüşmenin saat 15:00ten hemen önce için planlandığını yazan gazete Bidenin saat 14.30da ise ara bölgede sivil toplum örgüt temsilcileri ile bir araya gelmesinin beklendiğini de belirtti. Bidenin, Perşembe akşamı ise liderlerle yemekte bir araya geleceğini belirten gazete, elde ettiği bilgilere dayanarak akşam yemeğine Kıbrıs Türk müzakereci Kudret Özersay ile Rum müzakereci Andreas Mavroyannisin yanı sıra BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheimin de katılacağını yazdı.
RUM PARTİLER AÇIKLAMALARINI SÜRDÜRÜYOR
Politis gazetesi Rum siyasi partilerin, Bidenin ziyaretine ilişkin açıklamalarını sürdürdüğünü yazdı. Habere göre partiler, Bidenin, KKTCye geçerek Cumhurbaşkanı Eroğlu ile görüşmesine değinerek bunun KKTCnin yükseltilmesine olanak sağlayacağı iddiasında bulundu.
BİDEN KARADAN, HAVADAN, DENİZDEN KORUNACAK
Fileleftheros gazetesi Rum polisinin, bugün Adaya gelecek olan ABD Başkan Yardımcısı Bidenin güvenliğinin sağlanması için bugünden itibaren karadan, havadan ve denizden tedbirler alacağını yazdı. Gazete, Bidenin, beraberindeki güvenlik görevlilerinin yanı sıra Rum polisinin, Hava Operasyonları Birimi ile Liman polisini de güvenlik tedbirleri çerçevesinde seferber ettiğini belirtti. Habere göre Biden, gerek gelişi gerekse ayrılışı sırasında, polisin helikopteri uçuş gerçekleştirecek. Bidenin Adada bulunduğu süre zarfında da Liman Polisine ait gemi, Bidenın kalacağı ötelin karşısındaki deniz bölgesinde devriye gezecek. Gazete Amerikalılarla birlikte hazırlanan operasyon planın, dün Rum Polis Genel Müdürlüğündeki toplantıyla tamamlandığını yazdı. Habere göre Rum Polisi dün yaptığı açıklamada davetlilerin geçecekleri tüm yolların kapanacağını, paralel tedbirlerin, Bidenin KKTCye geçeceği ve liderlerle ortak yemek yiyeceği Ledra Palace bölgesinde de alınacağını duyurdu. Alithia gazetesi, Bidena, 300 kadar şahsi güvenlik görevlisinin de eşlik edeceğini yazdı.
Habere göre, Biden, Cadillac marka zırhlı limuzin ile seyahat edecek, Bidenin güvenlik görevlileri Bidena eşlik ederken başka iki limuzin daha kullanacak ancak Bidenın hangi limuzin içerisinde yer alacağını sadece (Bidenin güvenlik görevlileri) kendileri bilecek.
Tüm haberler yüklendi.
Haber yüklenirken bir hata oluştu.




Yorumlar (0)
Görüşlerinizi Paylaşın