İnegöl Belediye BaşkanıAlper Taban, konuk olduğu Genç Gazete Bilgi Yarışması'nın YouTube'da yayınlanan 10. bölümünde İnegöl'ün nüfus yapısına ilişkin dikkat çeken rakamlar paylaştı. İlçede yaklaşık 20 bin kişinin "misafir nüfus" statüsünde yaşadığını belirten Taban, 306 bin olarak ifade edilen İnegöl nüfusunun fiilenyaklaşık 326 bine ulaştığınısöyledi.
İnegöl'de Türkiye'nin 81 ilinden vatandaşın yaşadığını belirten Başkan Taban, farklı coğrafyalardan gelen topluluklarla birlikte ilçenin adeta Türkiye'nin küçük bir özeti olduğunu ifade etti.
“TÜRKİYE'NİN ÖZETİ BURADA”
İnegöl'ün demografik yapısını değerlendiren Taban, 2025 yılına ait istatistiklerin İnegöl Belediyesi'nin internet sitesinde yer aldığını belirtti.
Taban,“İnegöl’de 81 vilayet yaşıyor. Bunları da bizim İnegöl Belediyesi web sayfamızdan, istatistik raporlarından görebilirler. Güncel, 2025 rakamları var şu anda. Her vilayetten olmayan yok. Bu da aslında çok güzel bir gösterge. Türkiye’nin özeti burada”dedi.
İnegöl için kullanılan "Küçük İstanbul" tanımlamasına da değinen Taban, ilçede Kafkaslar ve Balkanlar başta olmak üzere farklı bölgelerden gelen toplulukların yaşadığına dikkat çekti.
20 BİN MİSAFİR NÜFUS VAR
Başkan Taban'ın YouTube programında verdiği bilgilere göre İnegöl'de 19 binin üzerinde, yaklaşık20 bin kişilik "misafir nüfus"bulunuyor.
Taban, bu nüfusun yaklaşık 13 bininin Suriyelilerden oluştuğunu, geri kalan bölümde ise ağırlıklı olarak Ahıskalıların yanı sıra Afgan, Kazak ve Mısırlıların bulunduğunu söyledi.
Taban,“Şu anda bizim şehrimizde 19 bin küsür, 20 bin diyorum ben ona, 20 bin misafir nüfus var. 20 bin nüfusun 13.000’i Suriyeli vatandaşlarımız. Onun kalan kısmı da ağırlıklı Ahıska, onun dışında Afgan, Kazak, Mısırlı var.”ifadelerini kullandı.
“306 BİN DİYORUZ, ASLINDA 326 BİN”
Başkan Taban'ın açıklamalarındaki en dikkat çekici noktalardan biri ise İnegöl'ün fiili nüfusuna ilişkin verdiği rakam oldu.
Resmî nüfusa "misafir nüfus" olarak tanımladığı kişileri de ekleyen Taban, ilçede günlük hayatın yaklaşık 326 bin kişi üzerinden sürdüğünü belirtti.
Taban,“Yani aslında biz ne diyoruz? 306.000 diyoruz, aslında 326.000. Gerçek nüfus yaşıyor, çalışıyor, eğitim alıyor, sağlık alıyor.”dedi.
Taban, söz konusu kişilerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmadıkları ve "misafir statüsünde" bulundukları için resmî nüfus hesabında yer almadıklarını ifade etti.
SURİYELİ NÜFUS 9 BİN AZALDI
Alper Taban, programda İnegöl'deki Suriyeli nüfusuna ilişkin geçmiş ve güncel rakamları da paylaştı.
İlçedeki Suriyeli nüfusunun bir dönem 22 bin bandına kadar çıktığını söyleyen Taban, son rakamın12 bin 850olduğunu açıkladı.
Taban,“Bizim sadece Suriyeli vatandaşlar rakamımız 22 bin bandındaydı. Şu anda 13 bin bandında, 12 bin 850. 9 bini gitti yani. Bunlar net rakamlar. Göç İdaresi’nden aldığımız sayı.”diye konuştu.
İNEGÖL'DE NÜFUS HAREKETLİLİĞİ
Başkan Taban'ın paylaştığı rakamlara göre ilçedeki Suriyeli nüfusunda önemli bir düşüş yaşanırken, farklı ülkelerden gelenlerle birlikte yaklaşık 20 bin kişilik misafir nüfus İnegöl'de yaşamaya devam ediyor.
İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban'ın YouTube programındaki değerlendirmesine göre, resmî rakam yaklaşık 306 bin seviyesinde olsa da ilçede yaşayan, çalışan, eğitim ve sağlık hizmetlerinden yararlanan kişiler hesaba katıldığındaİnegöl'ün fiili nüfusu yaklaşık 326 bin kişiye ulaşıyor.





Yorumlar (0)
Görüşlerinizi Paylaşın