Türkiye'nin önde gelen tekstil makinesi üreticilerindenSER Mekatronikhakkında mahkemeden iflas kararı çıktı. Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde faaliyet gösteren ve çok sayıda ülkeye ihracat yapan şirketin konkordato talebi reddedildi. 2008 yılında kurulan firmanın, henüz 2024 yılında 14 bin 500 metrekarelik yeni fabrika yatırımıyla büyüme hedefini açıklamış olması dikkat çekti.

Türkiye'de tekstil sektörüne makine ve teknoloji sağlayan şirketlerden SER Mekatronik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'nin konkordato süreci iflas kararıyla sonuçlandı.

Tekirdağ Asliye Ticaret Mahkemesi, şirketin konkordato talebi ile kesin mühletin uzatılmasına yönelik başvurusunu reddetti.

Mahkeme, yapılan değerlendirmelerin ardından Çorlu merkezli şirketin iflasına karar verdi.

TEKSTİL MAKİNESİ ÜRETİCİSİ İFLAS ETTİ

Tekstil sektöründe uzun yıllardır faaliyet gösteren SER Mekatronik'in mali sıkıntıları nedeniyle başlattığı konkordato süreci sonuçlandı.

Tekirdağ Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından verilen kararla şirketin iflasına hükmedildi.

Türkiye'deki tekstil üreticilerinin yanı sıra yurt dışındaki firmalara da makine tedarik eden şirket, üretim ve ihracat faaliyetleriyle tanınıyordu.

KONKORDATO SÜRECİ 2025 YILINDA BAŞLADI

SER Mekatronik'in konkordato süreci Eylül 2025'te başladı.

Mahkeme, şirketin başvurusu üzerine geçici mühlet kararı verdi. Ardından 23 Kasım 2025 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere bir yıllık kesin mühlet tanındı.

Şubat 2026'da yayımlanan ilanla şirketten alacağı bulunan kişi ve kuruluşlara bildirim çağrısı yapıldı.

Konkordato dosyasındaki duruşmanın başlangıçta 17 Kasım 2026 tarihinde yapılması planlanıyordu.

Ancak konkordato komiser heyetinin 12 Ekim tarihli beşinci ara raporunun ardından duruşma tarihi 20 Ekim'e çekildi.

Gerçekleştirilen duruşmada şirketin konkordato ve kesin mühletin uzatılması talepleri reddedilerek iflas kararı verildi.

14 BİN 500 METREKARELİK FABRİKA YATIRIMI

SER Mekatronik'in iflas kararından önceki büyüme planları da yeniden gündeme geldi.

Şirket, Ağustos 2024'te Tekirdağ'ın Çorlu ilçesindeki Velimeşe Organize Sanayi Bölgesi'nde yeni fabrikasının temelini atmıştı.

Yeni fabrikanın 2025 yılında faaliyete geçirilmesi hedefleniyordu.

Yatırımla birlikte üretim faaliyetlerinin tek merkezde toplanması, makine üretim kapasitesinin artırılması ve müşterilerin ihtiyaçlarına özel çözümler geliştirilmesi amaçlanıyordu.

Ancak şirketin daha sonraki süreçte konkordato başvurusunda bulunması ve hakkında iflas kararı verilmesiyle büyüme planları farklı bir noktaya taşındı.

ABD'DEN GÜNEY KORE'YE İHRACAT YAPIYORDU

2008 yılında kurulan SER Mekatronik, ilk yıllarında tekstil finisaj makinelerine yönelik mekanik servis, otomasyon ve yazılım yenileme hizmetleri sundu.

Zamanla makine üretimine ağırlık veren şirketin ürünleri arasında şardon, kumaş tıraşlama, fırçalama ve zımparalama makineleri bulunuyordu.

Firma ayrıca ram makineleri, sanfor hatları ve çeşitli tekstil terbiye sistemleri üretiyordu.

SER Mekatronik'in ihracat yaptığı ülkeler arasında ABD, Güney Kore, Hindistan, Pakistan, Bangladeş, Vietnam, Endonezya, Özbekistan, Brezilya, Arjantin, Meksika, Peru, Polonya, Bulgaristan, Belarus, Rusya, Mısır ve Fas gibi ülkeler yer alıyordu.

GENEL MÜDÜR EKONOMİK BELİRSİZLİKLERE DİKKAT ÇEKMİŞTİ

SER Mekatronik Genel Müdürü Uğur Küçükzeyrek, Ocak 2025'te E-Textile Magazine'e verdiği röportajda şirketin faaliyetlerini değerlendirmişti.

Küçükzeyrek, ekonomik belirsizliklerin etkisiyle 2024 yılının durağan geçtiğini belirtmişti.

Buna rağmen Türkiye pazarındaki konumlarını korumaya ve ihracat faaliyetlerini geliştirmeye çalıştıklarını ifade etmişti.

Şirketin aynı dönemde üretim kapasitesini artırmak ve müşterilere özel makine üretimini genişletmek amacıyla yeni fabrika yatırımını sürdürdüğü belirtilmişti.

İKİ İSİM HAKKINDA AYRI KARAR

Mahkemenin iflas kararında konkordato dosyasında adı geçen Hakan Çakar ve Necati Arslan'ın hukuki durumları da değerlendirildi.

İki ismin kesin mühletin uzatılması ve konkordato talepleri reddedildi.

Ancak iflasa tabi olmayan gerçek kişiler oldukları gerekçesiyle Hakan Çakar ve Necati Arslan hakkında ayrı ayrı iflas kararı verilmesine yer olmadığına hükmedildi.

Mahkeme kararına karşı, gerekçeli kararın taraflara tebliğ edilmesinden itibaren iki hafta içerisinde Tekirdağ Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf başvurusu yapılabilecek.

SER Mekatronik'in 2024 yılında yeni fabrika yatırımıyla büyümeyi hedeflediği süreç, 2026 yılında verilen iflas kararıyla sonuçlandı.