İnegöl’e 2 Kardeş Şehir Daha Belediye Meclisinin dün gerçekleştirilen Mayıs ayı olağan toplantısında, gündemin 11 ve 12. maddelerinde yer alan İnegöl’e iki kardeş şehir için ilk adım atıldı. Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Hanefi Yıldırım, Rumeli Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Rüştü Sevinç ve Bosna Hersek Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Bekir Yavus ile dernek yöneticilerinin de izlediği görüşmeler sırasında kardeş şehir talepleri ile ilgili konuşmalara geçilmeden, Kosova’nın Mitroviça kenti ile Bosna Hersek’in Donji Vakuf kentinin tarihi ve özelliklerini anlatan slayt gösterileri yapıldı.
Kardeş şehir konusunda konuşan Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Mitroviça ve Donji Vakuf kentlerinin İnegöl ile kardeş şehir ilişkilerinin yeni başlamadığını belirterek, “Neticeye kavuşturulması ile alakalı bir konu. Bu konuda dernek Başkanlarımızdan da istifade ettik. Kendilerine katıklarından dolayı teşekkür ediyoruz. İnegöl, Kafkaslardan, Rumeli’den, Balkanlar’dan, Bosna’dan çok göç almış. 120-130 yıl evvel ve yakın tarihimizde Boşnak, Arnavut, Gürcü, Çerkez kökenli vatandaşlarımız buraya yerleşmiş. Hamdolsun hep birlikte Türkiye Cumhuriyeti Bayrağı altında, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak yaşıyoruz.
Daha öncede İnegöl’ün Almanya, Gürcistan ve Macaristan’dan kardeş şehirleri var. Ama ilişkilerimiz folklorik gidip gelmelerden öteye geçmiyor. Yeni kardeş şehirle ilgili ilişkilerimiz kapsamında gidip gelmeler oldu. Donji Vakf’un Belediye Başkanı bir halk kahramanı. Geçtiğimiz günlerde MOYAF’a geldiler. Kardeş olma arzularını yine söylediler. Kardeş şehir ilişkilerinin sadece kültürel boyutta değil, ekonomik boyutta da sürmesi gerekir. Hem buradaki hem de oradaki insanlar için ciddi potansiyel olacak. Savaşın izlerini silmek için ciddi yapılanma içerisinde olduklarını biliyoruz. Avrupa buraya önem veriyor. Soy birliğimiz olduğu için bizim daha fazla önem vermemiz gerekir” dedi.
Rumeli Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Rüştü Sevinç’de konuşmasında Kosova’nın Mitroviça kentinin stratejik bir noktada olduğunu belirterek, özellikle bu kenti kardeş şehir olarak seçtiğini, kentte yaşayanların çoğunun Arnavutça ve Türkçe konuştuğunu söyledi. Bosna Hersek Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Bekir Yavus ise, Bosna Hersek’in Donji Vakuf kentinde halen Osmanlı izlerini görmenin mümkün olduğunu ifade ederek, “Müslümanlar yoğunluktadır. Orman kenti olmasına rağmen, savaş sonrasında bu potansiyel kullanılamıyor.
Kardeş şehir ilişkileri içinde bu potansiyel gerektiği gibi kullanılacaktır” dedi. SP’li üye Salih berber’de konuşmasında, sözü edilen coğrafya ile tarihi ve dinsel bağların bulunduğunu ifade etti. Alınacak kararın tarihi bir karar olduğuna dikkat çeken Berber, “Bu karar, bizi biz yapan değerlere bağlılığımızı gösterecektir. Tarihi kardeşlik ve iman bağlarımız var. Sadece folklorik anlamda değil, tarihsel anlamda da bir kardeşlik bağı kurmuş olacağız” diye konuştu. Konuşmaların ardından, Mitroviça ve Donji Vakuf kentleriyle İnegöl’ün kardeş şehir ilan edilmesi işini yürütmek için Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a yetki verilmesi oy birliği ile kabul edildi.





Yorumlar (0)
Görüşlerinizi Paylaşın