Yeni iPhone modellerinin satışa çıkmasının ardından bazıteknoloji mağazalarıhakkında dikkat çeken şikâyetler gündeme geldi. Tüketiciler,iPhone satın alabilmek için kasko veya sigorta yaptırmalarının şart koşulduğunuiddia etti. Şikâyetlerin ardından Ticaret Bakanlığı konuyu inceleyeceğini açıklarken, bir ürünün satışının başka bir ürün veya hizmet satın alma şartına bağlanamayacağını bildirdi.
Tüketicilerin şikâyet platformlarında paylaştığı iddialara göre bazı mağazalarda stokta bulunan iPhone modellerinin ek sigorta veya kasko hizmeti alınmadan satılmadığı öne sürüldü.
“KASKO YAPTIRMAZSAN ALAMAZSIN” İDDİASI
Bazı tüketiciler, mağazalarda iPhone satın almak istediklerinde kendilerine ek kasko veya sigorta hizmeti sunulduğunu ve bunu kabul etmeden cihazı alamayacaklarının söylendiğini ileri sürdü.
Şikâyetlerden birinde, bir tüketiciye yaklaşık28 bin liralık kaskoyaptırması halinde telefonun satılabileceğinin söylendiği iddia edildi.
Başka bir tüketici ise kasko teklifini kabul etmediğinde, almak istediği cihazın başka bir müşteri tarafından internet üzerinden satın alındığı gerekçesiyle satışın gerçekleştirilmediğini öne sürdü.
Benzer iddiaların farklı iPhone modelleri için de dile getirildiği belirtildi.
BAKANLIKTAN AÇIKLAMA GELDİ
Şikâyetlerin gündeme gelmesinin ardından Ticaret Bakanlığı konuya ilişkin açıklamada bulundu.
Ticaret Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Bekir Kaplan, tüketicinin korunmasına ilişkin mevzuata dikkat çekerek şu ifadeyi kullandı:
“Bir mal veya hizmetin satışı başka bir mal veya hizmetin satın alınması şartına bağlanamaz”
Böylece telefon satın almak isteyen bir tüketiciye kasko veya sigorta hizmetinin zorunlu tutulamayacağı belirtildi.
İDDİALAR İNCELENECEK
Kaplan, teknoloji ürünlerinin sigorta yaptırılması şartıyla satıldığı yönündeki iddiaların mevzuat kapsamında değerlendirileceğini bildirdi.
Şikâyetlere konu olan iş yeri hakkında denetim gerçekleştirileceği, yapılacak incelemelerde mevzuata aykırılık tespit edilmesi durumunda gerekli idari yaptırımların uygulanacağı açıklandı.
TÜKETİCİLERE ÖNEMLİ HATIRLATMA
Bakanlığın açıklamasına göre,iPhone veya başka bir ürünün satışının kasko, sigorta ya da farklı bir ürün veya hizmet satın alma şartına bağlanması mümkün değil.
Ancak gündeme gelen mağazalara ilişkin durum henüz iddia ve şikâyet aşamasında bulunuyor. Söz konusu uygulamaların yapılıp yapılmadığı Bakanlığın gerçekleştireceği incelemeler sonucunda netlik kazanacak.


Yorumlar (0)
Görüşlerinizi Paylaşın