Şehrin Sultanı Fatih ve Fetih söyleşisinde Kağıthanelilerle buluşan Prof. Dr. İskender Pala, Fatih Sultan Mehmetin fethettiği yerlerin kurtulduğunu belirterek, İstanbul'u aldığında burayı fethetmedi. İstanbul'u da kurtarmadı. İstanbul şehri kendini kurtardı" şeklinde konuştu.
Kağıthane Belediyesinin kültür sanat etkinlikleri kapsamında Kağıthaneliler buluşan İskender Pala, yerli ve yabancı kaynaklardan derlediği bilgilerle Fatih Sultan Mehmeti ve İstanbulun fethini anlattı.
Davetlilere Fatih Sultan Mehmetin eğitimini ve donanımını örnek gösteren Pala, Ben bugün size 21 yaşında bir delikanlıdan bahsedeceğim. Lütfen beni dinlerken kendi yaşantınızı formatlamaya başlayın. Çünkü siz 21 yaşındaki bu gencin genlerini taşıyorsunuz. Bu coğrafyada, bu şehirde olmak dolayısıyla size bu şehri veren, bu şehrin imkanlarını sunan O büyük büyük dedenizin, 21 yaşındaki dedenizin idealleri, yapmak istedikleri bugün sizin üzerinize düşen ve yapmak zorunda olduğunuz görevlerin kendisidir. Bu salonda bulunan 21 yaşının altında olan arkadaşlarımızdan 3 dil bilen var mı? Fatih Sultan Mehmet 21 yaşında 5 dil biliyordu. Eğer 21 yaşınıza 5 yıl var ise demek ki 5 dil için her sene bir dil öğrenmek zorundasınız dedi.
İSTANBULU KURTARMADI, İSTANBUL KENDİNİ KURTARDI
29 Mayıs 1453te İstanbulu fetheden ve 3 Mayıs 1481 yılında vefat eden Fatih Sultan Mehmetin eğitimi, stratejik zekası, araştırmaları ve dünya liderlerinin Fatih Sultan Mehmet hakkındaki sözlerini Kağıthanelilerle paylaşan Pala, "Fatih Sultan Mehmetin fethettiği yerler, kurtulmuş şehirler haline geldi. İstanbul'u aldığında burayı fethetmedi. İstanbul'u da kurtarmadı. İstanbul şehri kendini kurtardı" şeklinde konuştu.
Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethi öncesi yapılan hazırlıklar hakkında bilgi veren Pala, "Akşam karanlığından sabahın aydınlığına kadar geçen süreçte Fatih Sultan Mehmet'in yaklaşık 10 saati vardı. Bunu dakika olarak hesaplarsak, 600 dakikası vardı. Bu süre içerisinde Fatih, tam 84 gemiyi Haliç'e indirdi. Gemi başına yaklaşık 7 dakika yapar. Nasıl oldu bu? En önemlisi, yukarıya doğru bir gemiyi çıkarmaktı. Bu iş aslında saatlerini aldı. Ancak ondan sonra kurduğu bir düzenek ile geri kalan 83 gemiyi ilk çıkardığı geminin gücüyle kolayca çekiverdi. Fatih Sultan Mehmet, yalnızca bir Padişah değil, aynı zamanda dönemin en önemli bilim insanlarındandı ve önemli bir mühendisti" diye konuştu.
Fatih Sultan Mehmetin İstanbulu fethettiğinde 21 yaşında olduğunu söyleyen İskender Pala, tarih kitaplarında yer alan fotoğrafının yaşlılık dönemine ait olduğunu sözlerine ekledi. Pala, Tarih kitaplarında Fatih Sultan Mehmetin gençlik yıllarına ait fotoğraflara daha çok yer verilmeli. İstanbulu fethettiğinde 21 yaşındaydı dedi.
Tüm haberler yüklendi.
Haber yüklenirken bir hata oluştu.





Yorumlar (0)
Görüşlerinizi Paylaşın