Marmara Denizi’nde İstanbul Adalar’ın güneyinde peş peşe meydana gelen küçük depremler dikkat çekti.Kandilli Rasathanesi, yaklaşık 55 saat içerisinde bölgede büyüklükleri 0,7 ile 3,1 arasında değişen 117 deprem tespit edildiğiniaçıkladı. Marmara’daki hareketlilik Bursa’da da yakından takip edilirken, Kandilli yaşanan sarsıntıları “mikrodeprem dizisi” olarak değerlendirdi.

Depremler, İstanbul Adalar’ın güneyinde yaklaşık 20 kilometre yarıçaplı bir alan içerisinde meydana geldi.

55 SAATTE 117 DEPREM

Kandilli Rasathanesi tarafından paylaşılan verilere göre hareketlilik18 Ağustos saat 06.00 ile 20 Ağustos saat 13.00arasındaki dönemde kaydedildi.

Bu zaman aralığında büyüklükleri0,7 ile 3,1 arasında değişen toplam 117 depremçözümlendi.

Peş peşe meydana gelen küçük sarsıntılar Marmara Bölgesi’ndeki sismik hareketliliği yeniden gündeme getirdi.

DEPREMLER AYNI BÖLGEDE KÜMELENDİ

Kandilli Rasathanesi, meydana gelen depremlerin zaman ve konum açısından belirli bir bölgede yoğunlaştığını bildirdi.

19 ve 20 Ağustos’ta meydana gelen ve moment tensör çözümü yapılabilen depremlerinnormal bileşenli oblik doğrultu atımlı odak mekanizmasınasahip olduğu belirtildi.

Kaynak mekanizmalarının birbirleriyle oldukça uyumlu olduğu ve depremlerin benzer faylanma geometrisi içerisinde gerçekleştiği ifade edildi.

KANDİLLİ MİKRODEPREM DİZİSİ DEDİ

Kandilli Rasathanesi, mevcut hareketliliğizaman ve mekân bakımından kümelenmiş bir mikrodeprem dizisiolarak nitelendirdi.

Mikrodeprem dizileri, düşük büyüklükte çok sayıda depremin belirli bir zaman dilimi içerisinde aynı veya yakın bölgelerde meydana gelmesiyle oluşuyor.

Rasathane tarafından yapılan değerlendirmede, bu tür küçük deprem kümelerinin aktif tektonik bölgelerde zaman zaman görülebildiği belirtildi.

BURSA’DA DA YAKINDAN TAKİP EDİLİYOR

Marmara Denizi’nde kısa sürede çok sayıda sarsıntı kaydedilmesi, İstanbul’un yanı sıra Bursa ve çevresinde de dikkatle takip edildi.

Özellikle Marmara Bölgesi’nin aktif fay sistemleri üzerinde bulunması nedeniyle meydana gelen her yeni hareketlilik bölge sakinlerinin ilgisini çekiyor.

Kandilli’nin açıklamasında ise söz konusu hareketliliğin mikrodeprem dizisi olarak değerlendirildiği bildirildi.

GÖZLER MARMARA’DA

18-20 Ağustos tarihleri arasında kaydedilen 117 küçük depremin ardından Marmara Denizi’ndeki sismik hareketlilik izlenmeye devam ediyor.

Kandilli Rasathanesi’nin verilerine göre depremlerin en büyüğü3,1, en küçüğü ise0,7olarak ölçüldü.