Lüks oto satışını yüksek Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ile engelleyerek, dış ticaret açığını azaltmayı planlayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşeke en büyük darbe Alman markalarından geldi. Mercedes-Benz ile BMW, yüksek vergilerden kurtulmak için 1.6 lt hacimli motorlar üretmeye başlayınca, işin rengi değişti. Maliyenin lüks otonun satışları azaltmak için yüzde 130a çıkardığı ÖTV, düşük hacimli motorlarla işe yaramamaya başladı. Vergilerin motor hacmine göre belirlendiği Türkiyede, 1.6 lt ve altındaki motorlarda yüzde 37 olan ÖTV, 1.6-2.0 lt motorda yüzde 80e, 2.0 lt üstü hacimli motorda ise yüzde 130a çıkıyor. Dünyada ise vergiler otomobilin satış bedeline göre alınıyor. Maliyenin benzer bir uygulamayı Türkiyede yapması halinde, lüks otocuların 1.6 formülü bozulacak.

SATIŞ REKORU KIRILDI
Düşük vergi dilimine giren 1.6 lt motorlu modellerle birlikte, Türkiye lüks otomobil pazarı büyümeye başladı. Mercedes-Benz ve BMW, yılın ilk yarısında global pazarlarda satış rekoru kırarken, iki markaya en büyük destek Türkiyeden geldi. İki devin satışlarının en çok arttığı ülkeler arasında ilk sıralarda Türkiye yer aldı.

TÜRKİYENİN KATKISI BÜYÜK
Yılın ilk yarısında Mercedes- Benzin global satışları yüzde 6.4 artarak 694 bin 433 adetle rekor kırdı. Ayrıca, haziran satışları da yüzde 8.3 artışla 131 bin 609 adete çıkarak yeni bir rekora imza attı. Mercedes-Benzin dünyada satışlarını en çok artırdığı ülke yüzde 95.1 ile Arjantin olurken, ikinci en büyük artış yüzde 75.1 ile Türkiyede yaşandı. BMW Grubuda Mini ve Rolls- Royce markalarıyla birlikte ilk yarıda satışlarını yüzde 6 artırarak, 954 bin adetlik satışa ulaştı. BMW, ilk 6 ayda yeni bir satış rekoru kırdı.