Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Amerika Birleşik Devletleri ile İran arasında yürütülen temaslarda sonuç alındığını ve tarafların bir anlaşma üzerinde uzlaştığını duyurdu. Şerif, imza töreninin 19 Haziran’da İsviçre’de yapılmasının planlandığını belirtti. Açıklama, bölgesel dengeler ve Washington-Tahran hattındaki gerilimler açısından dikkat çekici bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
ŞAHBAZ ŞERİF TARİH VE YER VEREREK DUYURDU
Şahbaz Şerif, söz konusu uzlaşmaya dair bilgi verirken anlaşmanın içeriğine ilişkin ayrıntıya girmedi ancak imza töreninin 19 Haziran’da İsviçre’de gerçekleştirileceğini ifade etti. Pakistan Başbakanı’nın, tarih ve yer vererek yaptığı bu açıklama, ABD-İran ilişkilerinde yeni bir sayfanın açılabileceği yorumlarına neden oldu.
İsviçre, hem ABD hem de İran’la uzun yıllardır diplomatik kanalları açık olan, taraflar arasında dolaylı temasların yürütülmesinde sıklıkla tercih edilen bir ülke olarak biliniyor. Bu nedenle imza töreninin İsviçre’de planlanması, sürecin uluslararası diplomasi zemininde ilerlediğine işaret ediyor.
BÖLGESEL DENGELER AÇISINDAN KRİTİK GELİŞME
ABD ile İran arasında varıldığı belirtilen mutabakatın, Orta Doğu’dan Güney Asya’ya uzanan geniş bir coğrafyada siyasi ve güvenlik alanında yansımaları olabileceği değerlendiriliyor. Pakistan’ın, hem İran’la komşu olması hem de Washington’la zaman zaman dalgalansa da süren ilişkileri nedeniyle bu süreçteki açıklamaları yakından izleniyor.
Şahbaz Şerif’in duyurusu, özellikle enerji güvenliği, bölgesel ticaret hatları ve güvenlik politikaları bağlamında yeni beklentileri gündeme taşıdı. Anlaşmanın kapsamı, tarafların resmi metni açıklaması ve 19 Haziran’da İsviçre’de yapılması beklenen imza töreni sonrasında netleşecek.


Yorumlar (0)
Görüşlerinizi Paylaşın