01 Oca 2018 / Pzt 17:28
/ 3.081 Kez Okundu
| |

Türkiye’de bayan işletmeciler tarafından çalıştırılan ilk han olan Cafer Paşa (Beylik) Hanı Hanımlar Çarşısındaki esnaflar, her Pazartesi günü hayırlı ve bereketli kazanç için topluca dua ediyor.

2013 yılında küle dönen Cafer Paşa (Beylik) Hanı, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından aslına uygun şekilde yapıldı. Küllerinden yeni doğan han, Türkiye’de bayan işletmeciler tarafından çalıştırılan ilk han olarak dikkat çekiyor.

Tarihi handa, Osmanlı döneminden bu yana sürdürülen ‘toplu esnaf duası’ geleneği başladı. İshakpaşa Cami İmam hatibi Mehmet Nuri Memiş’in öncülüğünde gerçekleştirilen dua, her Pazar günü öğle namazı sonrası gerçekleştiriliyor. Hanın orta kısmında yapılan duaya ise esnaf toplanarak eşlik ediyor.

İshakpaşa Cami İmam hatibi Mehmet Nuri Memiş, Türkiye’nin çeşitli yerlerinde bulunan Osmanlıdan kalma hanlarda gelenek olarak haftanın ilk gününde bereket duasının yapıldığını söyledi.

Geleneği gelecek kuşaklara aktarmak istediklerini belirten Memiş, “Bizim bu hanımız uzun bir aradan sonra hizmete açıldı. Bizlerde buraları kullanan nesil olarak gelecek kuşaklara böyle güzel bir alışkanlık ve gelenek bırakalım dedik. Bu vesileyle başladık. Dört haftadır bu duayı yapıyoruz. Bundan sonra da her Pazartesi günü öğlen namazından sonra burada toplanıp, esnafımızla, müşterilerle beraber ortak bir dua yapacağız. İnşallah biz başlattık.”

“Bundan sonra da kıyamete kadar burada kim olursa olsun bu dua devam edecektir. Böyle bir geleneğin başlamasına vesile olduk. Hayra vesile olan hayrı işlemiş gibidir. Bizlerde bu hayrın başlangıcını yapan insanlar olarak, mutluluğunu ve sevincini yaşıyoruz” diye konuştu.

Cafer Paşa Beylik Hanı Hanımlar Çarşısı Yönetim Kurulu Başkanı Nurcan Yucar ise, “Hanımızda her hafta Pazartesi günü öğlen namazına müteakip, Kur’an-ı Kerim okuyup, dua edilecek. Bu bizim çok hoşumuza gitti. Hafta başında huzurlu bir şekilde, duayla işlerimize başlıyoruz. Maneviyatı yüksek ve tarihi bir yer olmasına rağmen han tam anlamıyla duyulmadı. İnsanlarımız daha buranın faaliyete geçtiğini bilmiyorlar.”

“Hanımızın reklama ihtiyacı var. İnsanlarımız buraya ilgi gösterirseler, ilçemiz nezih ve güzel bir yer kazanmış olacak. İnsanlarımız gönül rahatlığıyla buradan istedikleri şeyi alabilirler. Herkese hitap eden çok güzel bir çarşı. İlçe halkımızı çarşımıza davet ediyoruz. İlerleyen günlerde çarşımızın İnegöl’ün gözbebeği olacağını düşünüyoruz. Buraya geldiklerinde maneviyat ve huzur hissedecekler” diye konuştu.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.