İnegöl’ün türbeler mahallesi

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
İnegöl’ün türbeler mahallesi
12 Haz 2017 / Pzt 18:37
/ 18.067 Kez Okundu
| |

İnegöl’ün en eski mahallesi olan Sinanbey Mahallesi, halk dilindeki türbeleriyle adından söz ettiriyor. Halk arası söylentilerle, mahallede Arap Dede, Şaban Dede ve Sinan Dede isimlerini taşıyan 3 türbe bulunuyor. Kime ait olduğuna ilişkin hiçbir bilginin olmadığı ve içerisinde mezarların olup olmadığı bilinmeyen türbelerle alakalı resmi belge de yok.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu emekli üyesi İnegöllü Recep Akakuş’un kaleme aldığı tarihsel kimliği açısından ‘İnegöl ve Noktacı Kasım Efendi’ isimli kitabında yer alan bilgilere göre, 1487 yılında İnegöl Merkez ile Cami Mahallesi olmak üzere iki mahalleden oluşmaktadır. 
İNEGÖL’ÜN EN ESKİ MAHALLESİ
Merkez Mahalle ismini taşıyan İnegöl’ün en eski mahallesi olan yerleşim yeri 1520 yılında Sinanbey Mahallesi ismini aldı. 530 yıllık tarihe sahip mahalle, sahip olduğu değerlerin yanı sıra halk dilinde bilinen türbeleriyle anılıyor. 
HALK ARASI SÖYLENTİLER
Halk arası söylentilerle mahallede, Arap Dede, Şaban Dede ve Sinan Dede isimlerini taşıyan 3 türbe bulunuyor. Bu türbelerden Arap Dede ismiyle bilinen türbe Sinanbey (Arap) Camii karşısında apartmanın altında, Sinan Dede ismiyle bilinen türbe 1. Mesudiye Sokak üzerinde bulunuyor. 
BELGE VE BİLGİ YOK
Bu 2 türbe vatandaşlar tarafından zaman zaman ziyaret edilirken, Şaban Dede ismiyle bilinen türbenin ise Atatürk Ortaokulu yakınlarında olduğu ifade ediliyor. Ancak kime ait olduğuna ilişkin hiçbir bilginin olmadığı ve içerisinde mezarların olup olmadığı da bilinmeyen türbelerle alakalı resmi belge yok.
ZAMANLA TÜRBE OLARAK ANILMAYA BAŞLADI 
Sinanbey (Arap) Camii karşısında apartmanın altında Arap Dede türbesi olarak bilinen yerle alakalı mahalle sakinleri tarafından verilen bilgilerde, türbe olarak anılan yerde Arap Dedenin mezarının olduğu söylentileri üzerine ev yapan kişinin mezarın belli olması ve kaybolmaması için sanduka koyduğu, zamanla ise yerin türbe olarak anıldığı bildirildi. 
MEZAR TAŞI KONULMUŞ 
1. Mesudiye Sokak üzerinde bulunan Sinan Dede türbesi olarak anılan yer ise vatandaşlar tarafından demir profillerle çevrilerek, türbe görüntüsü kazandırılmış. Ve hatta söz konusu türbeye ‘Sinan Dede’ ismini taşıyan mezar taşı da konulmuş. 
MAHALLENİN TARİHİ 
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu emekli üyesi İnegöllü Recep Akakuş’un kitabında Sinanbey (Merkez) Mahallesi hakkında şu bilgiler yer alıyor; 

1299 yılında Turgut Alp tarafından gerçekleştirilen fetih sonrasında elde edilen höyük/yapay tepecik üzerindeki yerleşim alanı. Bu nedenle fetih sonrasında bir tek mahalleden ibarettir. Merkez Mahalledir. Takriben 1510 yıllarında İshakpaşa kethüdası Sinanbey tarafından gerçekleştirilen imar çalışmalarından sonra bu mahalle, Sinanbey Mahallesi adını almıştır. 
Merkezinde; Sinanbey (Arap) Camii, Sinanbey Hamamı ve Sinanbey Mektebi bulunmaktadır. Ayrıca Yıldırım Bayezit tarafından 1396 yılında yapılmış Yıldırım Hamamı da buradadır. 
Günümüzdeki durumu itibariyle mahallenin sınırları, çok genişlemiş ve bu mahalleye yeni yerleşim alanları, eklenmiştir. Mahallenin içinde Zafer Caddesi-Sinanbey Caddesi ve Murad Caddesi, ikinci derece caddeleri oluşturmaktadır. 
Sinanbey (Arap) Camii, Kırcalı Camii, Akşemseddin Camii, Sinanbey Hamamı, Sinanbey İlk ve Ortaokulu ve tarihi Yıldırım Bayezit Hamamı bu mahalle içinde yer alıyor.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.