Muhacir kenti ‘İnegöl’

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Muhacir kenti ‘İnegöl’
27 Eyl 2018 / Per 18:24
/ 12.894 Kez Okundu
| |

Geçmişten günümüze sürekli büyüyen ve gelişen İnegöl, farklı kültürlerin bir arada yaşadığı ve yaşamaya devam ettiği bir şehir olarak anılıyor. Göçmen kenti olan İnegöl’de; Kafkaslardan, Rumeli’den ve Balkanlar’dan göç edenlerle Anadolu’nun değişik illerinden gelenler, birlikte yaşamlarını sürdürüyorlar.

İslam tarihinde, Mekke’den Medine’ye göç eden Müslümanlara Muhacir ismi verilmiştir. Medine’de Müslümanlara sahip çıkıp yardım eden Müslümanlara da Ensar ismi verilmiştir. İnegöl tarihine baktığımızda, savaş ve zulümlerden kaçarak gelen göçmenlere bir Medine olduğunu, halkının da Ensar’ı örnek aldığını görüyoruz.

İNEGÖL MAZLUMLARA SAHİP ÇIKTI

Osmanlının son dönemlerinden itibaren Kafkaslar, Balkanlar, Bosna ve Kırım’dan yoğun göç alan İnegöl, Suriye’deki iç savaş sonucunda Suriyeli mazlumlara da Medine oldu. Göçmenlerin İnegöl’deki çoğunluğu ve varlığı ile İnegöl fazlası ile Muhacir kenti sıfatını hak ediyor.

1828 OSMANLI-RUS SAVAŞI SONRASI BÜYÜK GÖÇ

İnegöl’deki köylerin önemli bir kısmı göçlerle gelen insanlar tarafından kurulmuş, bu durum kentin sosyal ve kültürel yapısını şekillendiren en önemli olaylardan biri olmuştur. İnegöl’e ilk kitlesel göç hareketi 1828 Osmanlı?Rus savaşı sonrasında yaşanmıştır. Osmanlı Devleti kapılarını göçmenlere sonuna kadar açmış, sayıları ne kadar fazla olursa olsun Anadolu’nun muhtelif yerlerinde iskân etmiştir. Bu yerlerin başında İnegöl gelmektedir. Sefalet içerisinde olan bazı göçmenlerin yol masrafları dahi devletçe karşılanmıştır. Devlet, savaş nedeniyle içinde bulunduğu bütün imkânsızlıklara rağmen muhacirlere kucak açmış, komisyonlar oluşturarak göçmenlerin iaşe, barınma, giyecek, yakacak, eğitim, ibadet ve iskânla ilgili sorunlarını çözmeye çalışmıştır. Bu yardımların en güzel örneklerini İnegöl halkı da sergilemiştir.

72 MİLLET İNEGÖL’DE

İnegöl sosyal yapısı ile adeta küçük ‘İstanbul’. Anadolu"dan, Kafkaslardan, Balkanlardan ve Rumeliden gelen 72 millet toplanmış burada. Geldiğimiz yerin kültürünü de taşıyarak hepimiz İnegöllü olmuşuz. Yerlisi ile muhaciri ile kardeşçe yaşıyoruz. İnegöl genelinde kökleri Selçuklu ve Osmanlı’ya dayanan 100 binden fazla manav halkı yaşamakta. İlçemizde Gürcü, Boşnak, Abaza, Macır, Çerkez köyleri var. İnegöl, tarihi süreç içerisinde yoğun göç alan bir coğrafya üzerinde bulunması nedeniyle çok renkli bir gelenek-görenek ve kültür zenginliğine sahip olmuş, bu zenginliğin çoğu günümüze kadar yaşatıla gelmiştir. Bunun en güzel göstergesi;  İnegöl’de Kültür derneklerinin çokluğu ve etkinlikleri…


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.