Diyanet İşleri Başkanlığı, 14 Kasım 2025 tarihliCuma hutbesini “Vatan ve Millet Ruhumuzbaşlığıyla yayınladı.
Hutbede, vatanın sadece bir toprak parçası değil,bağımsızlığın sembolüveecdadın bıraktığı mukaddes bir emanetolduğu vurgulandı.

VATAN, ŞANLI ECDADIN EMANETİDİR

Hutbenin giriş bölümünde, vatan kavramının manevî değerlerle yoğrulmuş bir anlam taşıdığına dikkat çekildi:

“Bizler için yalnızca bir toprak parçası olmayan vatan; bağımsızlığımızın sembolü, şanlı ecdadımızın bizlere bıraktığı mukaddes bir emanetidir. Kahraman milletimizin uğruna canını, cananını, hatta bütün varını verdiği cennet yurdumuzdur.”

Vatanın,alimler ve arifler diyarıolarak tanımlandığı hutbede, bu topraklardahuzur ve güvenle yaşamanınbüyük bir nimet olduğu ifade edildi.

MEHMETÇİK VE ŞEHİTLERE MİNNET

Hutbede, “vatan” denilince akla gelen ilk kahramanlarınMehmetçiklerolduğu belirtildi.

“Adını Fahr-i Kâinat Efendimizin adıyla anıp ‘Mehmetçik’ dediğimiz kahramandır o. ‘Peygamber ocağı’dır yuvası! Güçlü, atılgan, zeki ve gözü pektir. Vatan sevgisini daima en önde tutar ve ‘Yeter ki vatan sağ olsun’ der.”

Şehitlik konusuna da geniş yer verilen hutbede,Kur’an-ı Kerim’in şehitlere verdiği yüce makamhatırlatıldı:

“Allah yolunda öldürülenlere sakın ölüler demeyin. Bilâkis onlar diridirler; Rableri katında rızıklara mazhar olmaktadırlar.”(Âl-i İmrân, 3/169)

“MEHMETÇİĞİN MÜCADELESİ, İNSANLIK ONURUNU KORUYOR”

Hutbede, kahraman ordunun sadece ülke sınırlarını değil,gönül coğrafyasındaki mazlumları dakoruduğu vurgulandı:

“Mehmetçiğimiz bugün; kanıyla, canıyla, her şeyiyle büyük bir mücadele içindedir. Sınır ötelerinde, mazlum çığlığının yankılandığı her köşede insanlık onurunu ayaklar altına düşmekten kurtarıyor.”

Bu mücadeleye ilahi bir destek olduğu belirtilerek,Âl-i İmrân Suresi 139. ayethatırlatıldı:

“Gevşemeyin, üzülmeyin. Eğer iman etmişseniz üstün olan sizlersiniz.”

DEVLETİN BEKASI VE MİLLETİN BİRLİĞİ VURGUSU

Diyanet, hutbede vatandaşlara milli ve manevi değerlere sahip çıkma çağrısı yaptı:

“Devletimizin bütünlüğü, vatanımızın bekası ve milletimizin selameti için sorumluluklarımızı hakkıyla yerine getirmek; bizi zafere taşıyan değerlerimize sahip çıkmak hepimizin görevidir.”

Hutbede ayrıca, Bedir’den Çanakkale’ye, İstiklal Harbi’nden 15 Temmuz’a kadar bu topraklar için can verentüm şehitler rahmetle anıldı.
Geçtiğimiz hafta yaşananaskeri uçak kazasında şehit düşen askerleriçin de dua edildi.

HADİS-İ ŞERİFLE MESAJ: “İKİ GÖZ VAR Kİ CENNETLE MÜJDELİDİR”

Hutbe, Peygamber Efendimiz’in (s.a.s.) şu hadis-i şerifiyle sona erdi:

“İki göz vardır ki cehennem ateşi onlara dokunmaz:
Biri Allah korkusundan ağlayan göz,
Diğeri Allah yolunda nöbet tutarak geceleyen göz.”(Tirmizî, Fedâilü’l-Cihâd, 12)