ABD’ninAnkara Büyükelçiliği, Türkiye’de yaşayan ABD vatandaşlarını olası bir deprem riskine karşı uyardı. Sosyal medya platformu X üzerinden yayımlanan güvenlik duyurusunda, özellikle Marmara Bölgesi için deprem senaryolarına dikkat çekildi. Yapılan uyarı, kamuoyunda geniş yankı uyandırırken, deprem uzmanlarından da peş peşe değerlendirmeler geldi.

“UYARI TESADÜF DEĞİL”

Deprem uzmanıProf. Dr. Osman Bektaş, ABD Büyükelçiliği’nin paylaşımını sosyal medya hesabından değerlendirdi. Bektaş, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“ABD’nin Türkiye’deki vatandaşlarını deprem konusunda uyarması tesadüf değil. Science dergisinde yayımlanan İstanbul deprem tehlikesi makalesi ve ardından New York Times’ta çıkan haber, bilimsel risk algısını küresel ölçekte yükseltti.”

Bektaş, bu tür açıklamaların panik yaratmaması gerektiğini vurgulayarak, yapılan uyarınınkesin bir depremin olacağı anlamına gelmediğini, artan risk algısının diplomatik bir yansıması olduğunu belirtti.

“KESİN DEPREM ANLAMI TAŞIMIYOR”

Prof. Dr. Bektaş, değerlendirmesinin devamında,
“Bu uyarı ‘kesin deprem olacak’ demek değildir. Ancak Marmara ve çevresi için bilimsel çalışmaların işaret ettiği riskler ciddiyetini koruyor” ifadelerini kullandı.

BÜYÜKELÇİLİKTEN DEPREM ANINDA YAPILMASI GEREKENLER

ABD Büyükelçiliği’nin yayımladığı duyuruda, deprem sırasında ve sonrasında dikkat edilmesi gereken temel kurallar da hatırlatıldı.

Deprem sırasında içerideyseniz:

Güvenli olduğundan emin olmadıkça dışarı çıkmayın

ÇÖK:Dengenizi sağlamak için dizlerinizin üzerine çökün

KAPAN:Başınızı ve ensenizi koruyun

TUTUN:Sağlam bir eşyanın altındaysanız tutunun

Asansör kullanmayın, gaz kokusu alırsanız ortamı terk edin

Deprem sırasında dışarıdaysanız:

Binalardan, elektrik hatlarından ve ağaçlardan uzak durun

Açık alanlara yönelin

Araç kullanıyorsanız güvenli bir yerde durun

Köprü ve üst geçitlerden uzak kalın

Artçılara karşı:

Her sarsıntıda yenidenÇÖK–KAPAN–TUTUN

Yerel makamların talimatlarını takip edin

Yolların ve ulaşımın aksayabileceğini göz önünde bulundurun

UZMANLAR: HAZIRLIK HAYAT KURTARIR

Uzmanlar, uluslararası kurumların yaptığı bu tür uyarıların paniğe değil,bireysel ve toplumsal hazırlığaodaklanması gerektiğini vurguluyor. Deprem çantası hazırlanması, bina güvenliğinin gözden geçirilmesi ve resmi kurumların açıklamalarının takip edilmesi önemle tavsiye ediliyor.