Bursa'nın simge yapılarından 530 yıllık tarihiKozahan'da, Osmangazi Belediyesi tarafından restorasyon yapılacağı gerekçesiyle kaldırılan kafe masa ve sandalyeleri, restorasyon kararının ertelenmesinin ardından yeniden kullanılmaya başlandı.

Yaşanan gelişmelerin ardından Kozahan Dernek Yönetimi, tarihi yapının korunması ve ticari hayatın sürdürülebilir şekilde devam etmesi amacıyla İstanbul Kapalıçarşı örneğinde olduğu gibi tüm ilgili kurumların yer alacağı ortak bir koordinasyon komisyonu kurulmasını talep etti.

RUHSAT SÜRECİYLE İLGİLİ AÇIKLAMA

Kozahan Dernek Yönetimi adına açıklama yapan Mesut Ceylan, iş yerlerinin ruhsat sürecinde yaşanan gelişmelere ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"Ancak ruhsatlandırma sürecinde, restorasyon ve rölöve projelerine ilişkin değerlendirmelerin birbiriyle karıştırılması nedeniyle bazı işyerleri hakkında fen zabıtları düzenlenmiş ve bu işlemler ruhsat başvurularının reddedilmesine gerekçe gösterilmiştir. Daha sonra yapılan incelemeler sonucunda, mevcut durumun önemli ölçüde yürürlükteki rölöve projesine uygun olduğu anlaşılmış ve çok sayıda fen zaptı ile bunlara dayalı encümen kararları iptal edilmiştir."

Ceylan, Kozahan esnafının tarihi yapıya zarar verme amacı taşımadığını belirterek, tarihi mirasın korunmasının öncelikleri olduğunu ifade etti.

"GÜNÜMÜZ İHTİYAÇLARI DA DİKKATE ALINMALI"

Kozahan'ın yalnızca tarihi bir yapı olmadığını vurgulayan Ceylan, açıklamasında şu değerlendirmelerde bulundu:

"Kozahan, yalnızca tarihi bir yapı değil; yüzyıllardır kesintisiz şekilde devam eden ticari hayatın ve ipekçilik kültürünün merkezi. Aynı zamanda İpek Yolu'nun son durağı olarak kabul edilen ve dünyada benzeri son derece sınırlı olan bu eşsiz miras, ipekçilik faaliyetlerinin bir arada sürdürüldüğü en önemli merkezlerden biridir. Bu nedenle, koruma anlayışının yalnızca geçmişteki kullanım biçimlerini esas alan bir yaklaşımla değil; günümüz ihtiyaçları, sürdürülebilirlik ilkeleri ve yaşayan ticari hayatın devamlılığı gözetilerek ele alınması gerektiğine inanıyoruz."

"KAPALIÇARŞI MODELİ UYGULANMALI"

Basın açıklamasında İstanbul Kapalıçarşı örneğine dikkat çeken Mesut Ceylan, şu çağrıda bulundu:

"İstanbul Kapalıçarşı'da da tarihi alanın korunması ve sürdürülebilir şekilde yaşatılması amacıyla kamu kurumları, malikler, esnaf temsilcileri ve ilgili paydaşların katılımıyla ortak çalışma ve koordinasyon mekanizmaları oluşturulmuş ve çözüm odaklı bir yaklaşım benimsenmiştir."

Ceylan, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Osmangazi Belediyesi, Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, ilgili meslek odaları, malikler, iş yeri sahipleri ve Kozahan temsilcilerinin yer alacağı ortak bir koordinasyon ve çalışma komisyonunun oluşturulmasını talep ettiklerini söyledi.

RESTORASYON ERTELENİNCE MASALAR GERİ DÖNDÜ

Geçtiğimiz hafta sonu restorasyon hazırlıkları kapsamında Osmangazi Belediyesi ekipleri tarafından Kozahan'a getirilen çalışma malzemeleri nedeniyle kafelerin masa ve sandalyeleri kaldırılmıştı.

Belediyenin restorasyon malzemelerini geri çekmesinin ardından işletmeler yeniden masa ve sandalyelerini kullanmaya başladı.

Bir açılıyor bir kapanıyor! 530 yıllık Kozahan'da esnaf nefes aldı