Bursa’da yaşanan olay, sokakta karşılaşılan masum bir teklifin nasıl büyük bir mağduriyete dönüşebileceğini gözler önüne serdi. Cumhuriyet Caddesi’nde broşür dağıtan gençlere destek olmak isteyen iki arkadaş, girdikleri güzellik salonunda imzaladıkları bir belge nedeniylebinlerce liralık icra dosyasıyla karşı karşıya kaldı.

İddiaya göre Ceren Yıldız ve Yağmur Kurt, broşür dağıtan genç kızlara yardımcı olmak amacıyla güzellik salonuna girerek sadece bilgi almak istedi. Salonda kendilerine ücretsiz cilt analizi yapılacağı söylenirken, “prosedür” adı altında bir belge imzalatıldı. İki arkadaş, bu belgenin bağlayıcı bir sözleşme olduğunun kendilerine söylenmediğini ifade etti.

“BİLGİ ALMAK İSTEDİK,İCRAGELDİ”

Olaydan sonra aylarca telefonla arandıklarını ve randevuya zorlandıklarını belirten mağdurlar, senet ya da açık bir sözleşme imzalamadıklarını dile getirdi. Yaklaşık dört ay sonra ise adreslerine gelen icra tebligatıyla büyük bir şok yaşadılar.

Ceren Yıldız yaşadıklarını şu sözlerle anlattı:
“İyilik yapalım derken mağdur olduk. Başta 12 bin lira istendi. Avukat süreci derken e-Devlet’te borç 22 bin liraya çıktı. Araştırınca bizim gibi birçok mağdur olduğunu öğrendik.”

E-DEVLET’TE 25 BİN LİRALIK BORÇ

Bir diğer mağdur Yağmur Kurt ise e-Devlet sisteminde25 bin liralık icra borcugördüğünü belirterek, “Gençlere yardımcı olmak istedik ama karşımıza icra dosyası çıktı. İlk başta korktuk. Sonra cesaret ettik, başkaları da sesini çıkarmalı” dedi.

SALON BOŞ, TELEFONLAR MEŞGUL

İki arkadaş, yaşananların ardından güzellik salonunun adresine gittiklerinde kapalı olduğunu gördü. Çevredeki esnaftan iseaynı yöntemle çok sayıda kişinin mağdur edildiğibilgisini aldı. Firmanın telefonlarının ise sürekli meşgul çaldığı öğrenildi.

UZMANLARDAN UYARI

Tüketici dernekleri ve hukukçular, sokakta broşürle yapılan kampanyalara karşı vatandaşları uyarıyor. Uzmanlar,okunmadan imzalanan her belgenin bağlayıcı olabileceğini, “ücretsiz” ya da “bilgi amaçlı” denilen işlemlerde dahi sözleşme tuzağına düşülebileceğini vurguluyor.

Mağdurlar, yetkililere çağrıda bulunarak benzer olayların önüne geçilmesini ve daha fazla kişinin zarar görmemesi için denetimlerin artırılmasını istiyor.