“DON VITO” LAKAPLIABDULLAH ALP ÜSTÜNKİMDİR?

Kırmızı bültenle arananKastamonu doğumlu iş insanı Abdullah Alp Üstün,Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE)yakalanarak Türkiye’ye iade edildi.
Uluslararası suç örgütü lideri olduğu öne sürülen Üstün,“Don Vito”lakabıyla tanınıyor.

Uzun yıllardır hem Türkiye hem de Avrupa’da yürütülen soruşturmalarda adı geçen Üstün;uyuşturucu kaçakçılığı, kara para aklama ve organize suç örgütü liderliğisuçlamalarıyla gündemde.

TİCARİ GEÇMİŞİ VE SERVETİ

Abdullah Alp Üstün, iş hayatınatekstil ve parfüm ticaretiile adım attı.
Yaklaşık yirmi yıldırRusya merkezli ticari ortaklıklaryürüttüğü biliniyor.

İstanbulMecidiyeköy Quasar Rezidans’taüç daire sahibi olan Üstün’ün,Bodrum’da lüks bir eğlence mekanı işlettiğide kayıtlarda yer alıyor.
Gayrimenkul ve hizmet sektöründeki bu yatırımlar, birçok soruşturmadakara para aklamaiddialarıyla ilişkilendirildi.

HAKKINDAKİ İLK SORUŞTURMALAR

Üstün hakkındaki ilk ciddi dosya,2011 yılında eroin kaçakçılığısuçlamasıyla açıldı.
İddiaya göre İran kaynaklı eroin, Yüksekova üzerinden Mersin’e taşınarak “salça konserveleri yüklü tırlar” aracılığıyla Avrupa’ya gönderiliyordu.

Mersin 1. Ağır Ceza Mahkemesi, 2014 yılında açılan davada Üstün’üadli kontrol şartıyla serbestbıraktı.
2017’de İstanbul’da yürütülen başka bir dosyada,eroin ve kokain takasıiddiaları da gündeme geldi.

HOLLANDA BAĞLANTILI “CHEROKEE” SORUŞTURMASI

2023 yılındaHollanda’nın yürüttüğü “Cherokee” operasyonu, Üstün’ün adını yeniden gündeme taşıdı.
Hollandalı uyuşturucu baronuJoseph Johannes Leijdekkers (Tombul Jos)ile bağlantılı olduğu öne sürülen Üstün’ün, Türkiye’de Leijdekkers adına operasyonları yönettiği iddia edildi.

13 Haziran 2023’teBodrum’daki villasındadüzenlenen operasyonda Üstün gözaltına alındı.
Evindesilahlar, altın külçeleri, lüks saatlerve uyuşturucu ticaretine ilişkin kayıtlar ele geçirildi.

Savcılık iddianamesinde Üstün’ün “Don Vito Corleone” takma adını kullandığı, oğluEfe Alp Üstün’ünise örgüt içinde “Michael Corleone” lakabıyla yer aldığı belirtildi.

TUTUKLAMA VE TAHLİYE KARARLARI

Operasyon kapsamında 24 kişi gözaltına alınırken, Üstüntutuklanarak cezaevine gönderildi.
Ancak5 Temmuz 2024’teİstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıkların tahliyesine karar verdi.
Tahliyeyeİstanbul Cumhuriyet Başsavcılığıitiraz etti veİstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesiaynı sanıklar için yeniden tutuklama kararı çıkardı.

Bu süreçte Üstün ve oğluülkeyi terk etti.
Tahliyeye ilişkinrüşvet iddialarıiseHSK tarafından soruşturmakonusu oldu.

“DON VITO”NUN EŞİ NADIA ALLA VE ULUSLARARASI BAĞLANTILAR

Belgelerde Üstün’ün eşiNadia Alla’nın, Hollandalı baron Leijdekkers’in eşiHanane Alla’nın kardeşiolduğu bilgisi yer aldı.
Savcılığa göre bu aile bağları, iki suç örgütü arasındauluslararası uyuşturucu trafiği ve finansal ağ kurulumundaetkili oldu.

Üstün ise suçlamaları reddederek, Leijdekkers ile2021 yılında tanıştığınıve iddiaların “hayal ürünü bir senaryo” olduğunu savundu.

KIRMIZI BÜLTENLE ARANAN ÜSTÜN, BAE’DE YAKALANDI

2025 yılındaBirleşik Arap Emirlikleripolisinin iş birliğiyle yürütülen operasyonda, Üstün kırmızı bültenle aranırken yakalandı.
Aynı operasyon kapsamında, örgütün mali işlerinden sorumlu olduğu belirtilenHasan Lalada gözaltına alındı.

Emniyet Genel Müdürlüğü, Interpol ve Europolkoordinasyonunda yapılan operasyon sonrası iki şüpheliTürkiye’ye iade edildi.
Bu operasyon,uluslararası suçla mücadelede örnek bir iş birliğiolarak değerlendirildi.

ÜSTÜN’DEN “HAYAL ÜRÜNÜ SENARYO” SAVUNMASI

Abdullah Alp Üstün,BirGün Gazetesi’neverdiği röportajda hakkındaki iddiaları reddederek, “Hakkımdaki suçlamalar tamamenhayal ürünü bir senaryo.Somut delil yok.” ifadelerini kullandı.

Yargı süreci halen devam ederken, Üstün dosyasıTürkiye’de adalet sistemi, uluslararası iş birliği ve organize suçla mücadelekonularında geniş yankı uyandırmaya devam ediyor.